BEFRNL

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Vlaanderen
Hoe krijgt de Housekeeping de hotelkamer zo schoon mogelijk?
Frisse, schone lakens maken een hotelovernachting écht compleet.

Hoe krijgt de Housekeeping de hotelkamer zo schoon mogelijk?

Een hotelovernachting is een echte beleving. En die is niet compleet zonder een mooie, schone kamer. Asenso Facilities is een professioneel schoonmaakbedrijf dat onder andere de housekeeping voor hotels verzorgt. Samir Haidari, eigenaar van Asenso, vertelt: “Schoonmaken doe je vanuit je eigen beleving en ervaring. Loop een hotelkamer binnen en denk: ‘wat zou ik zelf schoon vinden?’ Zo zorgen we ervoor dat alles echt schoon is.”

Goede hygiëne is belangrijk voor ieder hotel. Haidari legt uit: “Alles moet glimmen! Dat is de eerste les voor de housekeeping. Met name de badkamer en het bed zijn belangrijke onderdelen. Hier moet je veel aandacht aan besteden. Stel je voor: je komt je hotelkamer binnen en je treft viezigheid aan. Dat is natuurlijk het laatste wat je wilt. Hoe je het ook wendt of keert: je wilt als hotel een hoge hygiënestandaard hanteren.”

Hoge hygiënestandaard

Maar hoe bereik je nou zo’n hoge standaard? Dat is natuurlijk voor ieder hotel en voor iedere kamer anders. “Voor elke hotelkamer hebben we een aparte werkwijze. Zo werken wij met een stappenplan. Als je binnenkomt open je bijvoorbeeld standaard eerst de ramen voor frisse lucht. En is de kamer helemaal schoongemaakt? Dan doet een supervisor de laatste check. Ook ga ik zelf regelmatig langs op een van onze locaties om steekproefsgewijs kamers te checken.”

“Bij de schoonmaak houden we bovendien de Sinner Cirkel in gedachten. Deze cirkel beschrijft vier factoren die bij een reinigingsproces invloed hebben op elkaar: temperatuur, actie, reinigingsmiddelen en tijd. Zo is de temperatuur van het water bijvoorbeeld belangrijk. Maar dat geldt ook voor de keuze van de juiste schoonmaakmiddelen.”

En het belangrijkste voor een goede schoonmaak? Het personeel. “Veel van onze medewerkers zijn vast in dienst. Maar door de krapte op de arbeidsmarkt maken we soms gebruik van uitzendkrachten. Een goede training en begeleiding zijn dan onmisbaar. We geven daarom op locatie trainingen aan onze mensen. Zo doen ze ervaring op en kunnen we ze begeleiden, controleren en waar nodig bijsturen. We zorgen voor een fijne werkomgeving en het beste resultaat. Uiteindelijk zijn onze mensen de sleutel tot succes.”

“Onze mensen zijn de sleutel tot succes.”

Recensies en design

“We zijn inmiddels goed bekend met de hotelbranche”, vertelt Haidari. “We weten dan ook hoe belangrijk hygiëne is in de hospitality. Gasten gaan een nachtje weg om even volledig te ontspannen. Je hotelkamer is dan toch je eigen plek, en je wilt natuurlijk dat die er spik en span uitziet. Want dat zorgt voor goede recensies. Zowel voor je bedrijf, als voor het hotel wil je slechte recensies namelijk voorkomen. Daar zit niemand op te wachten.”
Haidiri geeft hoteleigenaren dan ook graag tips mee vanuit zijn expertise. “Houd in het design en de inrichting van je (nieuwe) hotel rekening met bepaalde kleuren. Op sommige kleuren vloerbedekking zijn vlekken bijvoorbeeld veel eerder zichtbaar en moeilijker te verwijderen. Maar ook geurbeleving doet veel. Als je een kamer binnenkomt en er hangt een heerlijke, frisse geur, dan geeft dat ook meteen een heel ander gevoel! Het is een mooie start van één of meerdere nachten heerlijk weg.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details