Het wassen en desinfecteren van de handen is altijd een belangrijk aandachtspunt geweest. En toen kwam de coronapandemie die duidelijk aantoonde hoe belangrijk het echt is. Sindsdien wordt er in sanitaire voorzieningen in hotels, restaurants, cafés en bars, maar ook in grootkeukens (terecht) nog meer aandacht aan besteed.
Maximale aandacht voor hygiëne en contactloze oplossingen zijn zeer in trek. We willen de overdracht van bacteriën vermijden. Deze doorgedreven aandacht komt wel met één nadeel, namelijk een hoog water- en energieverbruik. “Daarom is het meer dan ooit nodig om sanitaire producten te installeren die voldoen aan de vereisten van publieke ruimten”, klinkt het bij Delabie. “We bieden al tientallen jaren oplossingen aan voor het wassen en desinfecteren van de handen in openbare ruimten en professionele keukens. Elektronische kranen, zeepverdelers, zelfsluitende en mechanische kranen: ze voldoen allemaal aan de hoogste hygiëne-eisen. Neem nu de elektronische kranenn die automatisch sluiten enkele seconden na activering. Geen handmatig contact nodig en maximale hygiëne verzekerd.”
De elektronische kranen hebben nog een extra voordeel. Wordt een kraan een lange tijd niet gebruikt door gesloten sanitair, een afgelegen plaats, een onbezette hotelkamer, …, dan vindt via de periodieke spoelfunctie elke 24 uur een automatische spoeling plaats. Het water circuleert dan in de kraan en in de leidingen, en beperkt op die manier de verspreiding van bacteriën. “Sommige kranen kunnen we uitrusten met de door ons gepatenteerde antistagnatie-elektroventielen”, geeft Svea Wagemans van Delabie aan. “Eindfilters zijn ook een preventieve of curatieve oplossing om bacterievrij water te garanderen. Zo komen we bij een andere essentiële stap in de handhygiëne: het risico op overdracht van bacteriën wordt groter op een natte huid. Het drogen van de handen is dus heel belangrijk. Daarom vind je in ons assortiment vele modellen handdoekverdelers en -houders die zijn vervaardigd uit bacteriostatisch roestvast staal. Bijkomend voordeel, ze zijn gemakkelijk te reinigen.”
De frequentie van het handen wassen is sinds de covidpandemie ongeveer verdrievoudigd, de wastijd verdubbeld. Vanuit hygiënisch oogpunt is dat natuurlijk goed. “Het inzepen van de handen duurt ongeveer 40 à 50 seconden voor een goede handwasbeurt”, weet Wagemans. “Tijdens het inzepen ziet de gebruiker dus wel wat liters water wegstromen. De overconsumptie van warm en koud water is sterk toegenomen tot soms wel 60 liter water per dag per persoon. Wij vinden het dan ook hoog tijd om op alle openbare plaatsen systematisch kranen te installeren die niet alleen een maximale hygiëne garanderen, maar ook een aanzienlijke waterbesparing. Onze oplossingen kunnen tot 90 procent water besparen door het gefaseerd gebruik, dat betekent dat de kraan automatisch sluit na het natmaken en afspoelen van de handen, en door het debiet te beperken tot drie liter per minuut in plaats van de gebruikelijke negen liter per minuut. De prestaties van onze elektronische en zelfsluitende kranen maken het mogelijk de beste niveaus van de bestaande milieukenmerken te behalen. En dat is een must bij nieuwbouw of renovatie van gebouwen.”