BEFRNL

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Vlaanderen
Outdoorbeleving is ook in de hotelsector hot topic
De terrasoverkappingen kunnen vrijstaand op palen gemonteerd worden, bijvoorbeeld in de tuin van het hotel. (Foto: Sundaze by Aluvision)

Outdoorbeleving is ook in de hotelsector hot topic

Eten, drinken, vergaderen, rusten en zelfs slapen: buiten maar beschut

Toerist, zakenman, beursbezoeker, … als hotelgast verlang je telkens weer de beste service. Een vriendelijke ontvangst, nette kamers, een lekker ontbijt of diner, een gezellige bar en een ruim aanbod aan extra faciliteiten, zoals een zwembad, wellness of fitness. Al deze elementen bepalen mee de reputatie en beoordeling van een hotel. Gasten hechten ook steeds meer belang aan de outdoorbeleving. Een gezellig terras met bar, restaurant en zithoek of een vergaderruimte in de tuin: buiten maar toch beschermd tegen zon, wind, regen of koude. Dit tilt de kwaliteit van een hotelverblijf naar een nog hoger niveau.

In sommige toepassingen wordt het dak gecombineerd met een vast gedeelte in glas of sandwichpanelen en een deel uit kantelbare lamellen. (Foto: Brustor)

Een hotel is al lang geen verzameling van kamers meer. Uiteraard komen de meeste mensen er nog om de nacht door te brengen tijdens de vakantie of een zakenreis. Maar je kan er ook gewoon gezellig iets eten of deelnemen aan een vergadering of een event. Hoteluitbaters doen er alles aan om het verblijf voor iedere gast zo aangenaam mogelijk te maken. Daar hoort ook steeds meer de outdoor experience bij. Want mensen willen nu eenmaal zoveel mogelijk tijd buiten doorbrengen, ook als ze van huis zijn. 

Het dak is vast of bestaat uit schuifbare doek­zonwering of kantelbare lamellen, die soms ook weggeschoven kunnen worden. (Foto: Pallazzo)

Gezellig terras of knusse zithoek

Net als thuis is het essentieel dat ook in bars, restaurants en hotels de sfeer en het comfort van binnen naar buiten doorgetrokken wordt. Daar hoort in de eerste plaats het gepaste meubilair en de noodzakelijke verlichting en verwarming bij. Vroeger bestond de inrichting van een terras uit enkele identieke tafels en stoelen, die op het einde van de dag gestapeld en aan de kant geschoven werden. Vandaag zijn er veel meer mogelijkheden, waardoor je de beschikbare ruimte in verschillende zones kan opdelen. 

Voor de eetruimte bieden fabrikanten een uitgebreide catalogus aan lage tafels en stoelen. Hoge tafels met barkrukken zijn dan ideaal voor de bar, terwijl gasten voor een gezellige babbel met een drankje en hapje misschien liever in de lounges van een knusse zithoek plaatsnemen. De verschillende fabrikanten en verdelers geven graag advies welk meubilair het best bij elke toepassing past. Deze meubels zijn verkrijgbaar in de meest uiteenlopende materialen – hout, metaal, pvc, al dan niet bekleed met stof – en in een breed kleurenpallet om perfect aan te sluiten bij gevel en interieur. De sfeer hangt vaak ook af van de verlichting op en rond de tafels en de mogelijkheid om parasols te openen en het terras wat te verwarmen als het plots gaat regenen of het toch wat kouder wordt. Zo gebruiken gasten de buitenruimte iets langer. 

In gekoppelde opstellingen kunnen ook verschillende daken gecombineerd worden. (Foto: Aliplast Aluminium Systems)

Terrasoverkapping op maat

Hoteluitbaters willen nog verder gaan en hun buitenruimtes omtoveren tot gezellige plekjes waar gasten het hele jaar door beschut zitten tegen zon, regen, wind of koude, terwijl ze van een drankje, een lunch of een diner genieten, vergaderen of een event bijwonen. Een terrasoverkapping biedt een ideale oplossing om een eigen gepersonaliseerde buitenruimte op maat te creëren. Modern en minimalistisch, romantisch en familiair of landelijk en cottage – bij elke bouwstijl past een pergola. 

De structuur bestaat uit elegante, robuuste aluminium profielen, leverbaar in een uitgebreid kleurenpallet. Afhankelijk van de bouwsituatie worden ze tegen de gevel aangebouwd met palen aan de voorzijde, tussen twee muren geïntegreerd zonder palen of vrijstaand op vier palen. Zo kan de beschikbare ruimte naar wens ingedeeld worden met aparte overkappingen voor bar, restaurant en/of zithoek. Men kan zelfs een vergaderruimte in de tuin van het hotel realiseren of een volledige hotelkamer onder de blote hemel creëren. Het is ook mogelijk om verschillende modules te koppelen – vaak zowel in lengte als in breedte – waardoor grotere oppervlaktes overkapt worden of verschillende ruimtes naast elkaar ontstaan. Denk maar aan een ruimte voor outdoor cooking in combinatie met een buffetzaal en een eetruimte, en gekoppeld aan een zone waar de dj zijn ding kan doen. Zo organiseer je probleemloos een volledig event of zelfs een trouwfeest in open lucht, maar toch beschermd. 

Een terrasoverkapping kan tussen twee muren geïntegreerd worden of eenvoudig aan de gevel aangebouwd worden, net zoals bij deze vakantiewoningen. (Foto: Sunparadise)

Comfort en sfeer op elk moment van de dag

De mogelijkheden met terrasoverkappingen zijn net als het aantal spelers door de jaren heen toegenomen. Zo kan je als klant kiezen uit een ruim aanbod aan daken. Naast vaste daken, opgebouwd uit sandwichpanelen, glas of hout, bestaat een veelvoud aan beweegbare oplossingen met een zonwerend of regenbestendig glasvezelvouwdoek, een elektrisch schuivend dakdoek, roteerbare lamellen, en zelfs kantelbare en openschuivende lamellen. Bepaalde fabrikanten bieden systemen aan om lamellen en glas in een dak te combineren of de mogelijkheid bij verschillende gekoppelde modules een ander daktype te kiezen. De selectie van een gepast dak gaat vaak samen met de gewenste lichtinval in het gebouw. Terwijl kantelbare lamellen steeds blijven staan en zo een zekere schaduw en barrière creëren, laten weggeschoven of opgevouwen doeken, opengeschoven lamellen en een glasdak gemakkelijker een bredere lichtinval toe.  

Ook glazen schuif- en vouwwanden sluiten pergola’s af. (Foto: Sunparadise)

Dealers en fabrikanten ontwikkelen ook een veelzijdigheid aan oplossingen om pergola’s af te sluiten. Klanten opteren voor outdoorgordijnen of een geïntegreerd windvast screen, maar ook voor houten (schuif)wanden of (schuif)kaders met lamellen in gepoederlakt aluminium en natuurlijk vergrijzend hout, of een combinatie van beide materialen. Verder zijn ook vaste ramen, glazen vouw- en schuifwanden of een combinatie van verschillende elementen, zoals een glaswand met gordijnen of screens mogelijk. 

De meeste terrasoverkappingen zijn uitgerust met regengoten en afwateringssystemen, onzichtbaar en elegant geïntegreerd in de structuur. Ook op het vlak van verlichting laat je je inspiratie de vrije loop: van RGB-strips en (dimbare) ledverlichting in palen, balken en/of lamellen tot zelfs een volledige lichthemel in het dak. Zo creëer je steeds een aangepaste sfeer. Bovendien worden terrasoverkappingen ook uitgerust met losse of geïntegreerde verwarmingselementen en luidsprekers, USB-poorten, stopcontacten, … Hoteluitbaters krijgen steeds weer een gepaste terrasoverkapping, afgestemd op hun toepassing en behoeften, waardoor gasten gedurende het hele jaar door buiten op het terras genieten. In bars en restaurants kunnen ook nog meer mensen tegelijk ontvangen worden. Kortom: een interessante oplossing, zonder grote verbouwingswerken. 

Na een duik in het zwembad genieten hotelgasten van wat rust, zonder overmatig zonlicht. (Foto: Sundaze by Aluvision)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details