BEFRNL

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Vlaanderen
Winactie zorgt voor nieuwe onderhoudsplannen
Zaack IAQ meet de luchtkwaliteit in de ruimtes.

Winactie zorgt voor nieuwe onderhoudsplannen

Van der Valk Hotel Gent won recent de prestigieuze actie ‘Win een gratis luchtkanaalinspectie voor jouw hotel!’. De campagne, georganiseerd door Valor Services, gaf hotels in België en Nederland de kans om hun engagement voor uitstekende luchtkwaliteit aan te tonen. Door deze overwinning bevestigt Van der Valk Hotel Gent opnieuw zijn inzet voor het creëren van een gezonde en veilige omgeving voor zowel gasten als personeel.

Thierry Desmet, CEO Valor Services: “Iedereen spreekt over luchtkwaliteit. Maar hoe weet je nu of die kwaliteit goed genoeg is? Alles begint uiteraard met het ventilatiesysteem. Maar niet iedereen heeft tijd om die volcontinue te controleren. En die buizen kunnen soms vuiler zijn dan je denkt. We hebben het dan niet enkel over stof, maar ook schimmels en aanverwanten. Daar zijn dus inspecties voor nodig. We gebruiken een speciaal daarvoor ontworpen camera om de toestand te controleren. Veel mensen zijn namelijk niet vertrouwd met dit verhaal. Niettegenstaande het duidelijk wettelijk kader in het Koninklijk Besluit van november 2022, dat geldt voor publiek toegankelijke plaatsen.”

Zaack Dust meet het aantal gram stof per vierkante meter in de luchtkanalen.

Frisse lucht, blije gasten

Door deze luchtkanaalinspectie te winnen leerde het Van der Valk Hotel Gent heel wat bij. Bart Devyver, technische dienst Van der Valk Hotel Gent: “Het hotel bestaat pas drie jaar, dus een inspectie was eigenlijk nog niet aan de orde. Het was voor mij ook de eerste keer dat ik zo’n inspectie van dichtbij kon meemaken. Kortom, een zeer leerzame ervaring. Sowieso worden de filters van de luchtgroepen wekelijks gereinigd en gecontroleerd op allerlei pollen en ongedierte. In de toekomst is het interessant om ook die in de kamers te reinigen. Valor ging met een camera door alle kanalen en daarop stelden we duidelijk vast dat door de stoom van de douches het stof bleef kleven. We hebben dat nu opgenomen in ons onderhoudsplan.”

Het belang van luchtkwaliteit mag nooit overschat worden, vindt Bart. “Ook omdat hier een belangrijk stuk van de temperatuur mee wordt geregeld. Dus een frisse en aangename geur is van groot belang voor zowel de gasten als de medewerkers. Denk bijvoorbeeld aan gasten die een douche nemen. Wordt de stoom die in de kamer komt goed afgezogen? Is de lucht die terug de kamer wordt ingeblazen van goede kwaliteit?” 

Van inspectie tot inzicht

Valor voorzag na de controle niet alleen een inspectierapport, maar ook een usb-stick met de beelden van het camera-onderzoek. “Een leuke bijkomstigheid”, zegt Bart. “Bovendien verliep de communicatie met Valor heel vlot. Eerst werd een eerste afspraak ingepland, om concreet te bekijken wat zo’n inspectie inhoudt en wat de mogelijkheden waren. Kort daarop volgde dan de echte inspectie. Al bij al een goede, vlotte en vooral leerzame ervaring.”

Realtime luchtkwaliteitsbeheer

“We doen uiteraard niet alleen deze inspecties”, vult Thierry Desmet aan. “Als je op regelmatige basis op de hoogte wil gehouden worden van de luchtkwaliteit in je bedrijfs- of horecaruimte hebben we de Zaack IAQ. Het systeem biedt realtime monitoring, visualisatie en beheer van essentiële luchtparameters, met als doel de gezondheid en productiviteit te verbeteren door blootstelling aan schadelijke stoffen te verminderen. Zaack kan verschillende parameters monitoren, waaronder CO2, fijne deeltjes en vluchtige organische stoffen. Bij overschrijding van de aanbevolen niveaus worden automatische waarschuwingen gestuurd en, indien nodig, experts ingeschakeld voor verder onderzoek.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details