BEFRNL

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Vlaanderen
Dieptereiniging koelcellen en verdampers waarborgt voedselveiligheid

Dieptereiniging koelcellen en verdampers waarborgt voedselveiligheid

Hoewel hygiëne in hotelkeukens vooropstaat, hebben schimmels en bacteriën soms vrij spel in de koelcellen waarin voedsel wordt bewaard. Dit kan leiden tot voedselvergiftiging. “Je voorkomt dit door een frequente en grondige reiniging van de verdampers in de koelcellen”, zegt CEO en mede-eigenaar Thierry Desmet van Valor Services Group.

Koelcellen van drie bij drie meter of nog groter: in de meeste professionele hotelkeukens vind je er wel één of meerdere. Ideaal om voedsel in te bewaren, mits je de nodige aandacht besteedt aan het schoonmaken. Thierry Desmet schetst voor ons de problemen waarmee deze installaties soms kampen: “De deuren van koelcellen worden vaak geopend en gesloten waardoor forse temperatuurschommelingen ontstaan. In combinatie met de vochtige omgeving van de hotelkeuken is de kans op schimmelvorming groot. Die schimmels nestelen zich in de eerste plaats in de verdamper, het onderdeel dat koele lucht door de koelcel verspreidt. Wat wij vaak zien, is dat de schimmels zich op die manier door de hele koelcel verspreiden, zelfs tot in de naden van de deuren.”

In de ventilator van de verdamper hoopt vaak veel stof en vuil op.

Listeria

Wanneer schimmels en bacteriën in aanraking komen met voedselwaren in een koelcel kan dat nare gevolgen hebben voor de voedselveiligheid. “Daarom is het verplicht deze voedselwaren goed te verpakken”, zegt Desmet. “Maar bij schimmelvorming blijft altijd een risico bestaan, aangezien niet elke verpakking honderd procent gesloten is.” Het grootste gevaar van schimmelvorming in koelcellen is volgens Desmet dat de listeriabacterie zich zo door de hele hotelkeuken kan verspreiden. “Deze bacterie kan voedselinfectie veroorzaken en is vooral voor zwangere vrouwen gevaarlijk.”

Een koelbatterij in de verdamper voor de reiniging.

Energiebesparing

Om een optimale hygiëne van koelcellen te waarborgen, adviseert Desmet om de verdampers minstens twee keer per jaar grondig te laten reinigen en desinfecteren door een gespecialiseerd bedrijf zoals Valor Services Group. Desmet: “In een verdamper zitten veel elektrische componenten en bewegende onderdelen. Daarom laat je de reiniging het best over aan een expert. Een erkend bedrijf beschikt over certificaten dat de reiniging volgens de HACCP-normen is uitgevoerd.”

Periodieke reiniging is niet alleen belangrijk met het oog op de voedselhygiëne en de gezondheid van de medewerkers, maar biedt ook voordelen op het vlak van energiebesparing. “In de aluminium lamellen in de verdamper hoopt vaak stof en vuil op”, zegt de CEO. “Hoe meer schimmels en vuil er tussen die lamellen zitten, hoe moeilijker de koele lucht er doorheen kan en hoe meer energie het kost om de temperatuur op peil te houden. Frequente reiniging levert dus een betere energie-efficiëntie van de koelcel op.”

Een koelbatterij in de verdamper na de reiniging.

Pollenseizoen

Om de warme lucht in de koelcellen naar buiten af te voeren en verse lucht naar binnen te zuigen, bevinden zich op het hoteldak veelal condensoren. Ook deze installaties verdienen de nodige aandacht. Desmet: “In condensoren hoopt vaak vervuiling uit de buitenlucht op. Als die vol stof, vuil en bladeren komen te zitten, werken ze niet optimaal en zijn ze niet langer energie-efficiënt. Vooral in het pollenseizoen, wanneer pollenstof de condensoren verstopt, is het noodzakelijk deze grondig te laten reinigen. Meestal gebeurt dat door ze met perslucht schoon te blazen en vervolgens met water door te spoelen.”

Tot slot mag een goede hygiëne van de koeltogen in een hotelkeuken niet over het hoofd gezien worden. “Daar zien we vaak dat in de legbakjes schimmelvorming optreedt. Daarom raden we bij Valor Services Group een dieptereiniging van minstens een keer per jaar aan.” ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details