BEFRNL

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Vlaanderen
Eerste CO2-neutraal hotel van Vlaanderen
Hotel des Brasseurs biedt een unieke ervaring aan gasten die op zoek zijn naar luxe, comfort en een ecologisch verantwoord verblijf

Eerste CO2-neutraal hotel van Vlaanderen

Erfgoedpand Hotel des Brasseurs ondergaat totaalrenovatie

Hotel des Brasseurs, een iconisch gebouw in De Haan, onderging een ware metamorfose. Eigenaar Thibaud Hermans heeft het historisch pand volledig in ere hersteld en getransformeerd tot het eerste klimaatneutraal gerunde hotel van Vlaanderen. Met oog voor duurzaamheid en focus op lokale samenwerkingen (korte keten), biedt Hotel des Brasseurs een unieke ervaring aan gasten die op zoek zijn naar luxe, comfort en een ecologisch verantwoord verblijf. Hotelvak kon natuurlijk niet ontbreken op de officiële opening …

Eigenaar Thibaud Hermans is geen onbekende in De Haan

Eigenaar Thibaud Hermans is geen onbekende in De Haan. In 2010 opende hij Vleesgrill Bleu Chaud. In 2015 richtte hij Hoeve Welgelegen in als B&B. En in 2017 waagde hij zich aan de renovatie van Villa De Torre. Onder begeleiding van duurzaamheidscoach Guido Francque. In 2019 kocht hij dan Hotel des Brasseurs met de intentie nóg een stap verder te gaan.

Thibaud legt uit: “Vanuit onze expertise wisten we perfect hoe we het moesten aanpakken. Na onze totaalrenovatie ontvingen we dan ook meteen het CO2 Neutral Company label. Dit geldt specifiek voor de uitbating van het hotel en focust zich op infrastructuuremissies, bedrijfswagens, afval, woon-werkverkeer en binnenkomend materiaal.”

Ook op de buitenbeleving valt niets af te dingen

Doorgedreven duurzaamheidsinspanningen

Maar daar stopt het niet! Enkele voorbeelden:

  • De kaart is zo ingedeeld dat elke gast er zijn voorkeur in vindt, zowel omnivoren, flexitariërs, pescotariërs, carnivoren als veganisten.
  • Er is een gezond, lokaal en korte-ketenaanbod aan waters, frisdranken en warme dranken, bieren, wijnen en spirits. Maar ook meubels, gordijnen, én de werktenues van het personeel werden geproduceerd door een lokale en verantwoordelijke leverancier.
  • Het douchewater van de kamers wordt opgevangen, gefilterd en hergebruikt als spoelwater voor toiletten of voor irrigatie. Hetzelfde geldt voor het afvalwater van gootstenen en wasmachines.
Er werd gekozen voor minder, maar ruime kamers

En verder nog:

  • Koelen en verwarmen gebeurt met een geothermische warmtepompinstallatie. 22 boringen tot op 125 meter diepte laten toe om het hotel te verwarmen en te koelen via de warmte die permanent in de aardkorst zit;
  • Er zijn laadpalen voor elektrische auto’s en fietsen en in het restaurant staan energiezuinige toestellen waarvan sommige toestellen hun eigen warmte recupereren;
  • Afval wordt gesorteerd en gekoeld in een aparte koelcel. Dat betekent geen ongedierte, geen vieze geuren en geen lelijke containers in het straatbeeld;
  • De medewerkers varen wel bij de ergonomische werkomgeving en goede balans tussen werk en privé.

Team Hotelvak wenst de uitbater, stakeholders en alle medewerkers een duurzaam én commercieel succesverhaal toe … en een voorbeeld voor de sector in het algemeen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?