BEFRNL

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Vlaanderen
Evenwicht tussen IQ & EQ
Guillaume Vyncke & Gauthier Beyaert

Evenwicht tussen IQ & EQ

In zowat alle sectoren is AI een stevige vlucht aan het nemen. Ook in de hotelsector sijpelt dit langzaam binnen. Is het niet in de intelligente sturingen van de kamers, dan is het bij de achterliggende software van de check-in en aanverwanten. Ook robots worden ingezet om de medewerkers te ondersteunen. In het voco-hotel in Vilvoorde worden bijvoorbeeld robots gebruikt om te helpen met de bagage. Ook de roomservice wordt grotendeels opgevangen door robots.

Wij vinden dat ergens wel logisch, want het is in onze sector niet gemakkelijker geworden om personeel te vinden. Zeker na de pandemie van een tijdje geleden. De jongere generatie ligt niet langer wakker om in de horeca een job te vinden. Zeker niet omdat onregelmatige uren inherent zijn aan deze sector. En de jongere generaties hechten zeer veel belang aan een goede work-lifebalance, wat uiteraard niet altijd mogelijk is in onze sector. Je moet er al een speciale passie voor hebben om dit vol te houden. Dus worden alternatieven gezocht. Automatisatie, robots, noem maar op.

Hoewel we dit zeker snappen vragen we ons toch af hoe het dan zit met de menselijke ‘touch’? Iets wat toch eerder typisch is in de horecasector. Zeker als je op zoek gaat naar iets meer dan enkel een overnachting en eventueel een ontbijt. Mensen verwachten een beleving als ze inchecken. Wellness, fitness, een gezellige loungebar, een toprestaurant, activiteiten, … en dat is moeilijk op te vangen met onpersoonlijke en generieke AI, vinden wij. Want er is naast IQ ook nog EQ, de emotionele coëfficiënt.

Er zijn zeker enkele voordelen op te sommen voor de integratie van AI. Denk daarbij aan verbeterde klantervaring, operationele optimalisatie, kostenefficiëntie, veiligheid/beveiliging en/of 24/7-beschikbaarheid. 

Maar we stipuleren toch graag enkele uitdagingen als het gaat over de implementatie van artificiële intelligentie:

1. Verlies van het menselijke element: veel gasten waarderen de persoonlijke toets en menselijke interactie die ze in hotels ervaren. Te veel automatisering kan deze waarde verminderen.

2. Werkgelegenheidszorgen: er bestaat bezorgdheid dat AI sommige banen in het hotelwezen zou kunnen vervangen, wat leidt tot werkloosheid.

3. Privacyzorgen: met AI-systemen die gegevens van gasten analyseren en opslaan, zijn er zorgen over de privacy van gegevens en hoe deze informatie wordt gebruikt en beschermd.

4. Afhankelijkheid van technologie: te veel vertrouwen op AI kan problematisch zijn als systemen uitvallen. Personeel moet nog steeds getraind worden om taken handmatig uit te voeren in geval van technische problemen.

Er is dus nog een hele weg af te leggen, als het gaat over dergelijke systemen. In een sector waar het menselijk aspect primordiaal is, kunnen we enkel de nadruk leggen op enige voorzichtigheid. In een ondersteunende rol zien we AI echt wel een weg vinden, maar het mag mensen nooit ofte nimmer vervangen. Want dan zijn we ver van huis. Zeker in een wereld waar beleving een steeds belangrijkere rol inneemt. Wij zijn dat ook categoriek: laat EQ altijd het overwicht blijven behouden op IQ! ■

Guillaume Vyncke & Gauthier Beyaert
Oprichters van Zest, het Gentse hospitality communication agency. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?