BEFRNL

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Vlaanderen
Licht als onmisbare schakel in de beleving van hospitality
Adequaat antwoord op licht-technisch vlak. (Beeld: Fotostudio Flits & Flash)

Licht als onmisbare schakel in de beleving van hospitality

In Brugge genoot IB lichtateljee vanaf de jaren tachtig zonder meer een legendarische status. Zaakvoerder – en verlichtingspionier – Ignace Berten was dan ook gekend tot ver buiten de landsgrenzen om zijn innovatieve en baanbrekende lichtcreaties. Zijn even bevlogen zoon Simon nam enkele jaren geleden de fakkel over onder een nieuwe naam: INTI House of Light.

Op maat gemaakte lampen om het unieke karakter van het Silt-hotel te benadrukken. (Beeld: Jakob Vyncke)

Simon Berten, zaakvoerder INTI House Of Light: “We zijn al decennialang een conceptuele lighting designstudio met een unieke kijk op elk architecturaal project. Zelf ben ik van opleiding een architect pur sang en startte ik mijn carrière bij onder andere JDS Architects in Brussel en Govaert & Vanhoutte in Brugge. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en zo nam ik een vijftal jaar geleden het bedrijf van mijn vader over. Ik veranderde de naam naar INTI House Of Light, maar de ambitie en de passie voor licht en architectuur zit in de genen en zet ik met trots verder. Bij INTI House Of Light kan je terecht voor een functioneel en esthetisch lichtontwerp, de aankoop van kwalitatieve armaturen of beide.”

Functioneel en esthetisch lichtontwerp. (Beeld: Fotostudio Flits & Flash)

Kwaliteit voorop

“We ontwerpen licht in alle vormen, kleuren en maten voor een breed scala aan projecten”, gaat Simon verder. “Denk hierbij aan kantoor- en residentiële gebouwen, musea en monumenten, maar ook alle ruimtes van een hospitalityproject zoals de bar, het restaurant, de wellness en de kamers. Naast het interieur behoren ook tuinen, gevels, openbare ruimtes, … tot onze scope. Los van onze ontwerpen zijn we eveneens verdeler van premium verlichtingsmerken. Enkel merken die in Europa geproduceerd worden, trouwens. We willen namelijk dat vakmanschap, duurzaamheid en energie-efficiëntie centraal staan. Want het is simpel, hoe hoger de kwaliteit van de producten waarmee je werkt, hoe hoger het niveau van je totaalproject. Ook voor het Silt-hotel hielden we ons aan deze waarden.”

Hoe hoger de kwaliteit van de producten, hoe hoger het niveau van het totaalproject. (Beeld: Fotostudio Flits & Flash)

De kunst van licht in de ruimte

Het Silt-hotel in Middelkerke vormt niet alleen met zijn spectaculaire exterieur een opvallende nieuwe blikvanger aan de Belgische kust, ook voor het interieur werden kosten noch moeite gespaard. Hiervoor werd een beroep gedaan op het Belgische interieurarchitectenbureau TJIP.

Simon: “Deze studio werd opgericht door Jakob Vyncke en Thomas Meesschaert, en met die laatste zat ik vroeger op school. We werkten eerder al succesvol samen aan verschillende projecten, onder andere voor de wellness van Andromeda hotel in Oostende, dat net als Silt onderdeel is van de kusthotelgroep C-hotels. Ook voor dit omvangrijkere project waren wij de ideale partner. INTI heeft namelijk alle kennis en expertise in huis om een volledige projectopvolging van a tot z aan te bieden. Van een creatief lichtontwerp, de juiste armatuurkeuze in functie van de ruimte en het budget, gedetailleerde technische ondersteuning en werfopvolging, en zelfs eigen ontwerpen van op maat gemaakte lampen om het unieke karakter van het Silt-hotel te benadrukken. Eens het project is opgeleverd, komen wij ter plaatse om de juiste sferen te bepalen en de lampen correct af te richten. Kortom, INTI verlicht, coördineert en ontzorgt.”

Het juiste licht op de juiste plaats is cruciaal voor de ruimtelijke beleving. (Beeld: Fotostudio Flits & Flash)

Een nauw contact en overleg met alle betrokken partijen, waaronder de (interieur)architect, bouwheer en installateur, liggen aan de basis van een succesvol en omvangrijk project als het Silt-hotel. Simon: “Voor mij is het belangrijk om te weten uit welke materialen het interieur zal bestaan, wat de bestemming van de ruimte is, welk cliënteel wordt geambieerd, … Je kan namelijk maar een adequaat antwoord geven op lichttechnisch vlak als je weet waar de klant naartoe wil. En dan kom ik altijd tot dezelfde conclusie: het juiste licht op de juiste plaats is cruciaal voor de ruimtelijke beleving. Want uiteindelijk ben je niet enkel oppervlaktes aan het uitlichten, maar aan het beeldhouwen met licht. Zo komt de architectuur tot leven en worden de zintuigen geprikkeld.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?