In de hotelsector is duurzaamheid een steeds belangrijker thema geworden, niet alleen op het gebied van ecologische materialen, maar ook op het vlak van efficiëntie in bedrijfsvoering en personeelsbeheer. Chamade Gent heeft deze trend omarmd door hun hotel volledig te herzien en te innoveren. Voor het interieur – in de breedste zin van het woord! – ging Inside uit Brugge aan de slag. Tabula rasa.
Carlo Toye, projectadviseur Inside: “In het ontwerp van Hotel Chamade hebben we een volledig blanco canvas gecreëerd, waarbij we elke bestaande structuur en indeling loslieten. Dit gaf ons de vrijheid om de ruimte in haar puurste vorm te bekijken en de meest efficiënte en flexibele inrichting te ontwikkelen. Met de gebruiker en het personeel in gedachten, hebben we de gehele ruimte opnieuw geconfigureerd, ondersteund door talrijke studies en voorontwerpen. Deze frisse blik stelde ons in staat om wanden, ruimtes en functies volledig te herpositioneren, waardoor een dynamische omgeving is ontstaan die perfect aansluit bij de behoeften van het hotel en zijn gasten.”
Miquel Serlet, designer Inside: “Duurzaamheid is natuurlijk een rekbaar begrip. Je kan dit ook op een heel andere manier benaderen. Een voorbeeld? Medewerkers meer flexibel inzetten. Zo realiseerden we een helikopterview ter hoogte van de receptie. Dit houdt in dat minder personeel meer overzicht heeft over het hotel. Waar vroeger drie tot vier personeelsleden nodig waren tijdens drukke momenten, kan dit nu worden teruggebracht naar twee, zonder dat de kwaliteit van de dienstverlening wordt aangetast. Dit bespaart niet alleen kosten, maar zorgt ook voor een meer gestroomlijnde werkervaring voor de medewerkers.”
Ook de introductie van een Honesty Bar draagt bij aan dit doel. Deze zelfbedieningsbar is strategisch geplaatst zodat de receptiemedewerkers een oogje in het zeil kunnen houden en eenvoudig even kunnen bijspringen als gasten koffie willen halen. Dit vermindert de noodzaak voor extra barpersoneel en maakt het hotel operationeel efficiënter.
Een belangrijke uitdaging in het ontwerp van Hotel Chamade was het creëren van een flexibele ruimte die als kantoor voor de eigenaren kon dienen, maar ook geschikt zou zijn voor andere groepen die de ruimte sporadisch gebruiken. Dit vereiste slimme oplossingen om functionaliteit te combineren met een esthetisch ontwerp.
Miquel: “We hebben ons in het ontwerp laten inspireren door elementen uit de Japandi-stijl, zonder ons hier strikt aan te houden. Hoewel we aspecten zoals de verticale lijnen, rustige kleuren en het gebruik van natuurlijke materialen hebben omarmd, wilden we de sereniteit van de ruimte vooral creëren door het ontwerp laag en open te houden. De keuze om buiten naar binnen te halen met hout en stoffen zorgt bovendien voor een rustgevende sfeer.”
Natuurlijk speelt materiaalkeuze ook een belangrijke rol in het ontwerp van Chamade Gent. Carlo: “Een van de meest in het oog springende kenmerken is het gebruik van een gietvloer die zowel in de receptie als in de ontbijtruimte is doorgetrokken. Dit materiaal heeft niet alleen een industriële uitstraling, maar is ook extreem duurzaam en gemakkelijk te onderhouden. Daarnaast zijn de badkamers gerenoveerd met dezelfde gietvloer, wat een consistent en rustig design oplevert.
Het hotel heeft ook gekozen voor eikenhout in hun flexibele wandsystemen. Dit hout is geselecteerd om zijn duurzaamheid en tijdloze uitstraling. De verticaliteit in het ontwerp, met hoge verticale elementen en lage horizontale lijnen zoals het zitmeubilair en de lage receptie, draagt sterk bij aan de rust in de ruimte. Deze balans tussen hoog en laag creëert een gevoel van openheid en sereniteit.
Tot slot zijn de gangen voorzien van een geweven textiel op vinylbasis, wat eruitziet als tapijt maar veel gemakkelijker te onderhouden is. Een extra pluspunt.”