Je kan duurzaamheid belangrijk vinden of je kan het integreren in elke vezel van je hotel en dagelijkse activiteiten. Dat is het geval in de twee Gentse hotels Carlton en Chamade van Steven en Jeffrey Van Vooren.
In 2012 startten Steven Van Vooren en zijn broer Jeffrey Hotel Carlton in Gent. Ze hielden in de beginjaren het schip met 22 kamers alleen draaiende, zonder personeel. Tien jaar later kwam daar, na een overname, hotel Chamade met haar 51 kamers bij. Vandaag hebben ze een twintigtal medewerkers en rekenen ze op de hulp van zo’n tachtig flexi-jobbers en studenten. “Duurzaamheid hebben we altijd belangrijk gevonden”, zegt Steven. “Ik wilde het anders aanpakken dan bij mijn vorige werkgevers in de horeca. Daar ontbrak het soms aan sociale en ecologische duurzaamheid. Onze interesse en bewustwording rond dat onderwerp was de basis om een eigen visie organisch te laten groeien in Hotel Carlton en Chamade.”
Het begon met eenvoudige dingen, zoals de tafelvuilbakjes voor plastic verpakkingen wegnemen. De hoeveelheid afval die je alleen al aan de ontbijttafel genereert, verhielp Steven door zelf confituur te maken en in kleine glazen potjes te serveren bij het ontbijt. “Vandaag gaan we daar natuurlijk veel verder in en nemen we duurzame producten af bij onze leveranciers, zoals ecologische waspoeders van Salubris, poetsproducten van Ecolab, single use producten van Biopack, toiletpapier van The Good Roll, koffie van Café Gusta, … maar ook via het platform VANIER is een webshop voor de korte keten via lokale boeren en producenten in onder meer de horeca”, zegt de hotelier.
Ook qua energieverbruik pakken Hotel Carlton en Chamade het duurzaam aan. Ze doen zoveel mogelijk aan waterrecuperatie. In Carlton staat een renovatie van de badkamers op het programma waarbij het douchewater na intense filtering hergebruikt wordt voor de toiletten. “Verwarmen doen we met lucht-luchtwarmtepompen en we doen aan maximale warmterecuperatie, onder meer via de warmtepompen in onze boilers en vaatwassers. We zetten ook in op groene stroom. Die produceren we niet zelf, want onze daken zijn te smal en staan al boordevol technieken. Als alternatief kopen we stroom rechtstreeks af op de energiebeurs en dit met een energiemakelaar.”
Volgens Steven ontbreekt het vandaag nog vaak aan oprechtheid rond duurzaamheid. “Investeren moet je toch, dus waarom doe je het niet meteen goed? Het gaat niet enkel en alleen om terugverdienen. Je geeft comfort aan je gasten door nieuwe technieken te gebruiken. Die zijn vaak stiller en verbruiken minder energie”, zegt hij. “Ga wel na bij je partners of ze effectief duurzaam bezig zijn, want als er gas aan te pas komt, is het meestal niet ecologisch. Al besef ik dat zolang gas goedkoop blijft, veel bedrijven niet gemotiveerd zijn om over te stappen.”
Ecologische duurzaamheid draait om wat je dagelijks doet, maar gaat hand in hand met sociale duurzaamheid. “Het ontbijt eindigt om tien uur en dan eten we samen met de medewerkers de overschotjes op. Wat dan nog over blijft, verkopen we via de app van Toogoodtogo en geven we weg aan vzw Enchanté. Onze warme maaltijden zijn volledig à la carte. Organisch afval laten we ophalen door Renewi die het voor 95 procent omzetten in groene energie. De overige vijf procent gebruiken landbouwers voor de bemesting van hun velden.”
Daarnaast is er in Hotel Carlton en Chamade ook aandacht voor de medewerkers. Van een fietsleasing via Joule tot een open bedrijfscultuur waarin iedereen gelijkwaardig is. “Samenwerken moet een win-win zijn voor iedereen, niet enkel voor de werkgever. We hebben geen probleem om medewerkers te vinden en te houden. Zo hebben we onze sollicitatieteksten opgesteld in samenwerking met experts van de HoGent. Elke beslissing die je maakt, is een kans om voor duurzaamheid te kiezen. Stoelen uit duurzamer hout, eieren met code nul of één, … Die reflex is niet altijd ingewikkeld of gaat niet meteen gepaard met hoge kosten. Die mindset moet veranderen. Ondernemen is goed, maar mag niet ten koste van onze omgeving gaan. Het begint met één element aan te pakken en zo gaat de bal vaak verder aan het rollen. Er is nog veel laaghangend fruit in heel wat dagelijkse activiteiten. In de hotellerie, maar zeker ook in andere sectoren.”