In de zomer van 2024 opent in de Gentse haven Port Stays Hotel. Een kleinschalig zakenhotel met vijf comfortabele kamers en een gepersonaliseerde aanpak. Tijdens weekdagen boeken bedrijven er een verblijf voor gasten en medewerkers, in het weekend worden culinaire arrangementen aangeboden.
Vincent Lybaert is 26 lentes jong en weet exact waar hij naartoe wil binnen de hospitalitysector. Na zijn studies aan hotelschool Ter Duinen en stages in onder meer restaurant Vrijmoed en Cuiness 33 startte hij op zijn negentiende een eigen zaak in het aanleveren van maaltijden en broodjes aan bedrijven. Dat combineert hij vandaag met een netwerk van foodautomaten in de streek. In 2017 bood hij in de ouderlijke woonst in Doornzele het concept private dining aan onder de naam Vincent.Kitchen. Aan de overzijde van de Walgracht, op de gronden van zijn grootouders, opent Vincent deze zomer Port Stays Hotel. Waarom wil je dit familieverhaal kennen? Net die warme, huiselijke en persoonlijke aanpak vormt de basis van het zakelijke maatwerkhotel dat Vincent op de kaart wil zetten.
“We starten het concept met vijf kamers en bekijken verdere uitbreidingsmogelijkheden binnen het concept”, zegt Vincent. “We richten ons hoofdzakelijk op de bedrijven in en rond de Gentse haven en de arrangementen in combinatie met Vincent.Kitchen. Er wordt volledig op maat van de klant gewerkt. Boeken kan voor korte of lange verblijven en wordt losgekoppeld van allerlei formules en verplichtingen. We bieden minimaal de kwaliteit van een viersterrenhotel en kiezen er bewust voor om een sterrenclassificatie aan de kant te schuiven. Op maat en budget van de klant werken we een concept uit om duurzame samenwerkingen met de bedrijven in de Gentse haven aan te gaan. Eind augustus 2024 opent Port Stays Hotel de deuren en verwelkomen we de eerste gasten. De eerste kamers kunnen al geboekt worden vanaf april.”
Met Port Stays kiest Vincent voluit voor duurzaamheid. Enerzijds worden tijdens het bouwproces hiervoor de nodige initiatieven genomen. Dit resulteert in een hoog technologisch gebouw met een laag E-peil. Er wordt geïnvesteerd in een tachtigtal zonnepanelen, zes laadpalen, een eigen kleine windmolen om energie op te wekken, een ventilatiesysteem D+, verwarming en koeling via warmtepompen en de nodige sturingen via domotica. “Er is vloerverwarming en koeling gecombineerd met airconditioning in elke kamer. De gasten kunnen dit individueel regelen via een thermostaat in het domoticasysteem. Via de Stardekk-software kan een basistemperatuur worden ingesteld om de hotelgasten in een aangenaam klimaat te verwelkomen. We bieden hoog comfort aan en trachten dit te doen met zoveel mogelijk respect voor de omgeving en de natuur om ons heen”, zegt Vincent. “Bij duurzaamheid denk ik ook aan het verkleinen van onze ecologische voetafdruk en het vermijden van afval. Onze producten nemen we zoveel mogelijk af van lokale producenten en initiatieven. We stellen bewust geen groot ontbijtbuffet voor maar kiezen voor een reservatiesysteem waarin gasten hun ontbijtformule kiezen en aanpassen. Van een uitgebreid ontbijt ter plaatste tot een grab-and-go-ontbijt worden aangeboden.”
Duurzaamheid uit zich verder nog in de keuze van de leveranciers. Specifiek wordt gekozen voor Belgische bedrijven, bij voorkeur uit de eigen streek. Dat uit zich al bij de keuze van aannemers en leveranciers voor het bouwproject. Denk maar aan sanitair van Toch, interieur en keukens van FL-Interieur of Clarysse voor het bedlinnen. Daarnaast ondersteunt Cleverr de integratie voor de domotica, My Spectrum internet, telefonie en de audiovisuele technieken en Inbraakveilig de beveiliging en toegangscontrole met producten van onder meer SALTO Systems. “We werken eveneens samen met Stan Verstringe. Hij brengt de nodige hotelexpertise aan boord en is onze sleutelfiguur om ons project naar een hoger niveau te brengen.“
In dit op maat-concept wordt niets roekeloos gedaan. “We werken op maat van de klant en laten ons begeleiden door de juiste experts in hun eigen vakgebied. Ze helpen ons om onze visie juist over te brengen naar de klant. Alleen ben je niets, je moet laten omringen door een team experts om jouw visie juist op de kaart te zetten.”
Er is bewust gekozen om ruimere kamers te voorzien, met voldoende natuurlijke lichtinval. Zo biedt Port Stays een viertal vierkante meter oppervlakte extra tegenover andere hotels in de buurt. “Dit geeft ons de mogelijkheid om de toiletten apart te installeren van de badkamer en de privacy bij zakelijke boekingen te waarborgen. Elke kamer is modern ingericht met hoogwaardige materialen en in een zacht kleurenpalet om tot rust te komen. Voor het ligcomfort werd gekozen voor volwaardige box-springs van Revor. De twee éénpersoonsbedden kunnen uit elkaar gezet worden. De kamers krijgen een huiselijk gevoel met een comfortabele lounge met werktafel, in plaats van een vast bureau.”
Elke kamer ligt op het gelijkvloers en heeft een eigen terras. Vanop een afgesloten en beveiligde parking wandel je het hotel binnen. De gasten hebben digitaal toegang tot het gebouw en de faciliteiten, zoals koffie, thee en water. In combinatie met Vincent.Kitchen is er steeds de mogelijkheid om kwalitatief verse maaltijden en dranken te bestellen. “We bieden een mix tussen maatwerk, efficiënte selfservice en een huiselijk kader. Er zal steeds iemand in de buurt zijn om de wensen van de klant in te willigen”, besluit Vincent.