40 jaar innoverende sloten voor de Nederlandse markt
Sinds 1982 is VingCard aanwezig op de Nederlandse markt. Jeroen Coesmans, Managing Director van Assa Abloy Global Solutions Benelux vertelt het verhaal van een wereldmarktleider die blijft pionieren en innoveren.
Dat techniek en emotie samengaan blijkt wel uit het verhaal van de Noorse slotenmaker Tor Sørnes. Jeroen Coesmans: “In 1974 hoorde hij dat zijn favoriete operazangeres lastig gevallen was in haar hotelkamer. Dit inspireerde hem om een beter sluitsysteem uit te vinden. Dit was het eerste hercodeerbare deurslot met sleutelkaart, VingCard, door National Geographic geroemd als een van de zeven briljante uitvindingen die het reizen voor eeuwig veranderd hebben.”
Tegelijkertijd bouwt Bjørn Lyng ‘s werelds eerste elektronische kluis, Elsafe. Deze producten kwamen in 1994 onder de ASSA ABLOY vlag samen in één bedrijf, VingCard Elsafe.
Nederland was één van eerste importeurs van VingCard Elsafe, dat we nu kennen als ASSA ABLOY Global Solutions. “Door onze lange geschiedenis hebben wij een brede klantenkring, met veel beroemde hotels, zoals The Grand, The Dylan, Okura, Krasnapolsky en Grand Hotel Huis ter Duin. Vele lokale ketens als Van der Valk, WestCord en Bastion gebruiken sinds vele jaren onze producten.” Er zijn hotels die de eerste VingCard sloten met ponskaart van inmiddels meer dan 35 jaar oud nog dagelijks gebruiken, een teken van kwaliteit, maar ASSA ABLOY blijft voorop lopen met innovaties.
Pionieren door de jaren heen
“In 2006 kwam het eerste Wireless Zigbee slot op de markt, dat op afstand aangestuurd en uitgelezen kan worden. Sinds 2012 is het mogelijk om de elektronica en batterijen helemaal in de deur te verwerken, door middel van de VingCard Essence. In 2014 kwam hier VingCard Allure bij, dat RFID-slottechnologie combineert met elektronische informatiepanelen. Dat jaar introduceerden wij ook Mobile Access, dat het mogelijk maakt om een hotelkamer te openen met een mobiele telefoon als sleutel.”
Deze ontwikkeling maakte een vlucht rond de coronacrisis, zegt Coesmans. “Dit heeft te maken met het hygiëne-aspect: gasten hoeven niet in de rij te staan voor een keycard. Daarnaast wordt de frontdesk ook ontlast. Inchecken is op elk moment mogelijk, zonder dat de receptie bemand hoeft te zijn. Met de sleutel op een telefoon kan de gast eventueel ook andere zaken bedienen of openen, zoals de deur van het hotel of de lift. Mondiale hotelketens als Marriot en Hilton startten hier als eerste mee, maar ook steeds meer Nederlandse ketens en boutique hotels maken gebruik van digital keys. In 2021 lanceerde wij digitale Wallet keys. Voor wie toch een keycard wil maken, hebben wij steeds duurzamere oplossingen, zoals varianten van gerecycled plastic, bamboe of geperst papier.”
Ook de cloud based software Vostio, die ASSA ABLOY sinds 2018 aanbiedt, wordt sinds de pandemie steeds meer gebruikt. “Deze software maakt het mogelijk om hotels op afstand te monitoren. Een server op locatie is niet meer nodig en het is mogelijk om meerdere hotels tegelijk op afstand in de gaten te houden. Extra gunstig in tijden van personeelstekort. Op afstand kunnen bijvoorbeeld staf- of gastenkaarten worden aangemaakt.”
Bij het gebruik van contactloze digitale sleutels speelt de veiligheid natuurlijk een grote rol. “Hier zitten haken en ogen aan. Dankzij veertig jaar ervaring weten wij hoe we dit proces veilig in kunnen richten. Daarom werken de bekende ketens met ons. We bieden een encrypted sleutel, die geïntegreerd wordt in de app van het hotel. Het gebruiken van gewone keycards blijft mogelijk. De keuze is aan de gast.”
De meest recente innovatie is VingCard Novel. “Hierbij wordt alle techniek in de deurgreep weggewerkt. Er is geen lezer meer zichtbaar, alles zit in de deurklink. Deze oplossing installeren we nu op de eerste locaties. We willen niet alleen verbeteren, maar echt innoveren. Ook hier is duurzaamheid belangrijk voor ons. Er is een Novel variant die optioneel draadloos opgeladen kan worden, zodat batterijen overbodig worden.”