Energiekosten in de hotellerie kunnen omlaag
Zonne-energie is ‘booming’. Zeker in een tijd waarin de energiecrisis ons dagelijks bezighoudt. Maar hoe meer zonnepanelen in het straatbeeld of in landschap verschijnen, hoe groter de weerstand mogelijkerwijze wordt. Daarom wordt er met man en macht getracht andere toepassingen te ontwikkelen die ervoor zorgen dat zonnepanelen onopvallend in de samenleving geïntegreerd worden.
Een vrij recente ontwikkeling op het gebied van zonnepanelen zijn de verticale zonnepanelen. Door de vele verduurzamingsopdrachten raakte Marloes van Heteren, architect en CEO bij Solarix in Amsterdam, steeds meer verbaasd over het gebrek aan duurzame technieken en materialen. Dit was de aanleiding om zelf te gaan investeren in mooie duurzame zichtbare gevelpanelen om zo een bijdrage te leveren aan de energietransitie in de gebouwde omgeving. In 2016 bundelde ze de krachten samen met kunstenaar en productontwerper Reinier Bosch en richtte ze Solarix op.
Het bedrijf is ontstaan vanuit een gezamenlijke ambitie en fascinatie om de wereld een stuk duurzamer te maken en daarvoor hun expertise en design in te zetten. “Wij ontwerpen en leveren gekleurde zonnepanelen die volledig te integreren zijn in energieopwekkende gevels”, aldus Van Heteren.
Met innovatieve zonnepanelen op gevels draagt Solarix bij aan de ontwikkeling van slimme steden waar gebouwen meer energie opwekken dan ze verbruiken. “Met de toepassing van onze zonnepanelen willen we de uitstoot van CO2 reduceren en volledig energieneutrale of zelfs energieleverende gebouwen realiseren. Onze zonnepanelen zijn zowel geschikt voor nieuwbouw- als renovatieprojecten zowel in de woningbouw als in de commerciële sector. Voor een optimale toepassing leveren we nu nog aan projecten vanaf 100m². Op hogere gebouwen is de toepassing van ons Solar Design Systeem een geweldige manier om aan de vraag naar duurzame energie te voldoen en een hoogwaardige gevelafwerking te creëren”, legt Van Heteren uit.
Een zeer in het oog springend project dat Solarix onlangs engineerde, is Pharos. Het gaat hier om een duurzaam bedrijfsverzamelgebouw direct naast station Hoofddorp CS. “Met zijn energieleverende, slimme én mooie gevel van Solarix laat Pharos zien dat dé gevel van de toekomst nu gerealiseerd is”, voegt Van Heteren trots toe.
Solarix heeft dit jaar de Start-Up Pitch prijs gewonnen op het jaarlijkse Hotel Leaders Network Event georganiseerd door ABN AMRO. Het bedrijf ziet dan ook veel mogelijkheden in de hotelbranche. Van Heteren: “De hotellerie wordt geconfronteerd met steeds hogere energiekosten en regelgeving voor verduurzaming. We kunnen hiervoor passende oplossingen aanbieden. Bovendien bieden we de mogelijkheid om aan de hand van een vrijblijvende SolarCheck de hotelier informatie te verschaffen over hoeveel een nieuwe gevel aan energie zal opleveren. Op basis hiervan kan een plan van aanpak voor realisatie gemaakt worden.”
Het aantal zonnepanelen dat op een dak van een gebouw past is volgens Van Heteren vaak onvoldoende om genoeg duurzame energie voor het hele pand te produceren. “Daardoor komt automatisch de gevel in beeld als locatie voor energieopwekking. Maar gezien het feit dat gevels zichtbaarder zijn dan daken, is het dus ook erg belangrijk dat het publiek zich er niet aan stoort. Voor een hotel speelt uitstraling een prominente rol. De buitenkant van een hotel is het eerste wat gasten zien zodra ze arriveren. Het is dan ook van belang dat het gebouw een verwelkomende, aangename indruk geeft. Tegelijkertijd is het van cruciaal belang dat de gevel voldoet aan alle functionele eisen: het gaat dus om het installeren van gevelpanelen die zonne-energie opwekken en
esthetisch inpasbaar zijn.”