BEFREN

Platform on hotel management, interior design and design in Flanders
Een verhaal met een vleugje geschiedenis, luxe en comfort

Een verhaal met een vleugje geschiedenis, luxe en comfort

Perfectie van de technieken tot de details

Het begon als een kleinschalig en goed idee voor een B&B met vier suites en een salon voor afternoon tea. Al snel groeide het project aan de Onze-Lieve-Vrouwestraat in Kortrijk uit tot een prachtig hotel waar je thuis en tot rust komt. Cobergher Hotel opent eind juli zijn deuren. Van de verwelkoming over de technieken tot het kleinste detail in de kamers: aan alles werd gedacht door een sterk team van eigenaars, aannemers, ontwerpers en personeel. 

Iedere kamer is anders, maar met hetzelfde nauwkeurige oog voor detail aangepakt.

Zes panden die in elkaar overlopen vormen vandaag samen Cobergher Hotel. Onder de noemer luxury with a story is dit een plek waar service en beleving centraal staan binnen een historisch indrukwekkend kader in het hart van Kortrijk. De eerste ontwerpen kregen vorm in 2009. Een langdurig project dus, want de inspiratie bleef komen en de ruimtes bleven verrassen. “Toen we achter een luikje bovenaan een afgewerkte trap keken, ontdekten we nog een volledige zolderverdieping waar vandaag extra kamers ingericht zijn”, vertellen Virginie en Odile Dejaegere van Ontwerpbureau Dejaegere. De interieurarchitectes waren van bij de start betrokken en werken al jaren samen met de eigenaars van Cobergher Hotel aan andere projecten. Toch is en blijft Cobergher Hotel voor hen speciaal. Ze kennen er iedere ruimte en elk hoekje. 

In de tuin is het rustig en gezellig vertoeven. Je zou haast niet zeggen dat je je in het centrum van Kortrijk bevindt.

Authentieke sfeer volgens hedendaagse voorschriften

Je wandelt het hotel binnen langs nummer 41. Daar werd haast niet aan de architectuur geraakt. Meteen overvalt je de grandioze sfeer van authentieke elementen en luxe. “Je zou het niet zeggen, maar de oude, traditionele elementen zijn eigenlijk vervangen door exemplaren die voldoen aan de huidige bouw- en veiligheidsvoorschriften”, licht Virginie toe. “Zo werden de houten deuren identiek nagemaakt tot een brandwerende deur. Het schilderwerk van Dekkers komt hier bijzonder goed tot zijn recht. Zij toverden prachtige hout- en marmerstructuren op de dragers. Het kleurenpalet gaven we in overleg met Monumentenzorg vorm. Het zijn huiselijke, warme kleuren die passen bij de sfeer in het gebouw. De grote, vaste meubels ontwierpen we zelf in de historische stijl van het hotel. Al het losstaande meubilair werd geplaatst door Pieter Porters. Hij nam ook de inrichting van de suites voor zijn rekening.”

Na je ontvangst aan de receptie steek je de inkomhal over naar Salon Isabella, waar je uitleg krijgt over de services van het hotel. “Al kan je die info als regelmatige gast uiteraard ook overslaan”, zegt general manager Raphaël Van Nevel. “Dit salon en de aanpalende ruimte kunnen na 17 uur gehuurd worden voor private dining, een board meeting of als deel van de bar.” Naast de centrale hal met authentieke trap – enkel de trapleuning werd verhoogd met respect voor de oorspronkelijke details – valt je oog meteen op de binnenplaats. Deze orangerie met centraal fonteintje baadt in het licht door de grote glazen koepel. Het glas- en schilderwerk werd volledig gerestaureerd. “Dat gebeurde bijzonder gedetailleerd, want met de verf creëerden ze zelfs het regeneffect dat je op zulke koepels vaak ziet. Overdag waan je je hier in Parijs, ’s avonds in een riad”, zegt Odile.

Van de vaasjes op tafel tot de radiatorknoppen: ieder element in het hotel is zorgvuldig en op maat geselecteerd of ontworpen.

Van ontbijt tot fumoir

De eclectisch ingerichte Bar Mémoire ligt vlak naast de orangerie. Ze serveren tapas, drankjes, wijnen en champagne voor gasten en voor bezoekers van buitenaf. Maar de bar kan ook privé afgehuurd worden, zonder hinder voor andere hotelgasten door een afzonderlijke ingang. “Overal in het hotel zijn niet alleen deuren geïntegreerd, maar ook andere manieren om ruimtes te connecteren of af te sluiten. Dat moest enerzijds voor de vluchtroutes in geval van brand, maar anderzijds ook om het volledige potentieel van dit gebouw te benutten”, zegt Odile. “Je kan tot zeventien ruimtes privatiseren, voor 4 tot 150 personen. Nog een leuk weetje: de bar ligt in het pand met huisnummer 39, vroeger een huisartsenpraktijk. Waar het kabinet van de dokter was, is nu het fumoir. Kortrijk en sigaren zijn verbonden met elkaar. Zo geven we ook dat stukje geschiedenis een plaats.”

De ontbijtruimte ligt net achter de orangerie en is ingericht met neutrale, warme kleuren. Je kijkt uit over de tuin, een ontwerp van Odile, waar je bij mooi weer kan ontbijten of iets drinken. Aan de tuin grenst de Wintergang die je langs een sfeervolle glas- en kastenwand meeneemt naar Cobergher aan de Leie. Met vier moderne deluxekamers ingericht door Ontwerpbureau Dejaegere vormt dit de tegenhanger van de Cobergher Suites van Pieter Porters aan de Onze-Lieve-Vrouwestraat. “In de kamers aan de Leie staan het zicht op de Broeltorens en de open ruimte centraal. Daarom kozen we bewust voor lage, comfortabele meubels en een moderne en meer sobere inkleding, telkens met een andere accentkleur.” 

Aan originaliteit geen gebrek: de namen van zalen en locaties zijn met de hand geschilderd.

Luxe in en buiten je kamer

Elke kamer is anders en biedt zijn eigen unieke beleving. Dat is ook zo in de suites ontworpen door Pieter Porters. Van de junior suites tot de Cobergher Suites. Van die laatste zijn er drie, met een salon en ruimte voor een extra bed wanneer gezinnen langskomen. Daarnaast heeft iedere suite een kingsize bed, een ruime badkamer en een zithoek. De suites omschrijven is haast onbegonnen werk. De signatuur van de artiest Pieter Porters is onmiskenbaar. Je kan in de ruimtes blijven rondwandelen en steeds nieuwe elementen ontdekken. “Hij komt langs met meubels en decoratie, wij testen het uit en selecteren wat we goed vinden. De volgende keer vervangt hij de stukken die we niet weerhielden door andere elementen. Het is boeiend om hem aan het werk te zien”, zegt Raphaël. 

Cobergher Hotel heeft ook een aparte verdieping met fitness, relaxatieruimte, hammam en sauna, die je voor twee uur privé boekt als complimentary service. “We beschikken over een eigen parking met 27 plaatsen, maar ook parking Broeltorens is vlakbij. Dat is handig wanneer hier een event plaatsvindt”, licht Raphaël toe. “Wanneer de ruimtes in het voormalige Rijksarchief klaar zijn, kunnen hier vergaderingen, incentives, recepties, feesten, … doorgaan. Er is een ruimte van 180 vierkante meter voor 150 mensen. Ook videoconferencing is hier trouwens mogelijk, want de zaal heeft het eerste en grootste 4K-ledscherm van de Benelux, met afmetingen van 2,80 op 5 meter.”

Van de vaasjes op tafel tot de radiatorknoppen: ieder element in het hotel is zorgvuldig en op maat geselecteerd of ontworpen.

Techniek ondersteunt de vijfsterrenservice

Wanneer het over techniek gaat, verdient ook de domotica wat extra aandacht. IT, wifi, telefoon, muziek, bluetooth: alle moderne technologieën zijn aanwezig. Maar niet overdadig. “In het hotel vind je 1.100 lampen terug. Automatisatie was een noodzaak”, zegt Tony Van der Voort van The Wizard of Dreams. Als systeemintegrator kwamen zij in 2021 aan boord. “Domotica wordt hier ingezet in functie van sfeer en gebruiksgemak, met een paneel aan het bed, in de badkamer en aan de deur. Open je de deur naar de kamer, dan starten de lichten op in welkomsfeer, de tv gaat aan en verwelkomt de gast met zijn/haar naam en in de geprefereerde taal, de klimaatregeling gaat naar comfort en de gashaard wordt aangestoken. Ook voor andere situaties zijn sferen ingesteld. Via het touchscreen, ook automatisch aangepast aan de taal van de gast, pas hij of zij alles aan naar de specifieke wensen. Of er wordt aan het onthaal gevraagd om aan te passen via het centrale beheersysteem.”

De Cobergher Suites hebben een groot salon en een extra slaapkamer waar een bed geplaatst kan worden.

In Cobergher Hotel werken oud, authentiek en techniek tot in de details samen om een verhaal te vertellen. Zo zijn zelfs de namen van zalen en ruimtes met de hand geschilderd op de muren of deuren. “Het was een huzarenwerkje om zes historische gebouwen haast naadloos met elkaar te verbinden. Samen met de architecten van Bureau Goddeeris bekeken we de plannen aandachtig en gaven alles vorm. Het was een complex evenwicht tussen wat kan, wat mag en wat technisch mogelijk is”, zeggen Virginie en Odile nog. “Bovendien moest ook het esthetische plaatje kloppen en zijn alle technieken op een zeer ingenieuze manier weggewerkt in het gebouw.” Vandaag is Cobergher Hotel een viersterrenhotel met een vijfsterrenservice. “Hier draait het om herkenning, om je verwend en geborgen te voelen. Je hoeft enkel je gps in te stellen en wij doen de rest”, besluit Raphaël. ■

"*" indicates required fields

Send us a message

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?