GiveMe5 is een project dat de kracht van de hotelwereld combineert met de expertise van sociale organisaties. Het doel is om zo verandering te brengen in het leven van economisch daklozen. Dit maatschappelijke initiatief breidt zich snel uit. Het is in Amsterdam opgericht en ondertussen ook uitgebreid naar Rotterdam en Den Haag. Een missie zonder grenzen met voordelen van voor alle betrokken partijen. Hotelvak sprak met Marnix Geus en Roos Meijer over dit initiatief.
GiveMe5 won op 13 oktober de Omarmprijs. Deze prijs beloont initiatieven die zich inzetten voor Amsterdammers met een krappe beurs. “Het is een prachtige beloning voor de mooie samenwerking die we als stichting hebben met de hospitality branche enerzijds en De Regenboog Groep anderzijds. Hierdoor krijgen economisch daklozen de mogelijkheid om duurzaam van straat gehaald te worden én te blijven”, licht Geus toe.
“Ondernemer Annemarie van Gaal reikte de prijs aan ons uit namens de jury. Het voelt voor mij echt als een groepsprijs want er zijn zoveel mooie mensen betrokken. In Afrika zeggen ze: it takes a village to raise a child. Ik heb geleerd dat er net zo’n groep betrokken mensen nodig is om iemand van straat te kunnen halen”, vertelt Geus trots.
De helft van het prijzengeld van de Omarmprijs doneert The Present Movement, de stichting die Geus oprichtte en waar GiveMe5 onderdeel van is, aan De Regenboog Groep. Zij doen immers het belangrijkste werk aldus Geus: het selecteren en begeleiden van kandidaten richting woning en werk. De rest van het geld is hard nodig om door te groeien. “We blijven actief bezig met fondsenwerving. Het draait allemaal nog veel te veel op vrijwilligers nu. Alle hulp is zeer welkom”, stelt Geus.
Recent is er met DoubleTree by Hilton in Amsterdam een nieuwe samenwerking aangegaan. Ook in andere steden haken nu hotels aan, zoals in Den Haag en Rotterdam. “In Den Haag werken we samen met de Kessler Stichting. Deze selecteert en plaatst de economisch daklozen in hotel Park Centraal”, vertelt Meijer. “In Rotterdam wordt er met twee maatschappelijke stichtingen gewerkt. De Nico Adriaanse stichting en Stichting Ontmoeting plaatsen economisch daklozen bij onder andere Room Mate Bruno.”
“In de maatschappij bestaat er nog een groot stigma rond economisch daklozen. Van tevoren wordt vaak overlast verwacht, en bestaat er een stereotiep beeld van hoe ‘de dakloze’ eruit ziet; man met baard, onverzorgd, mogelijk met verslavingen. In de praktijk, en zeker binnen de doelgroep van GiveMe5 klopt dit beeld echter niet. Het proces dat de maatschappelijke partners aangaan is zeer nauwkeurig en secuur. Alleen de economisch daklozen die een duurzame en onafhankelijke terugkeer in de maatschappij aankunnen, worden geselecteerd.” leggen Meijer en Geus uit.
Daarbij is er doorgaans geen onderscheid te merken in het hotel tussen wie een hotelgast of economische dakloze is.
“Het is voor GiveMe5 een uitdaging om bij hotels meteen in contact te komen met de juiste persoon. Zeker in grote organisaties heb je met meerdere mensen te maken. Als we direct contact met de general manager van het hotel hebben, helpt dit het proces enorm”, aldus Meijer. Daarnaast helpt het als hotels ervaringen horen van andere hotels die al meedoen. Die zijn namelijk tot zover allemaal enorm enthousiast – niet alleen over hun bijdrage aan de stad en het leven van economisch daklozen, maar ook het positieve effect wat meedoen aan GiveMe5 heeft op hun eigen werknemers.
“Op dit moment zijn we druk bezig om meer hotels en maatschappelijke partners te werven in nieuwe steden en hen het voorbeeld van De Regenboog Groep te laten zien en deze te omarmen. Toen we net gestart waren, keken we nog vaak naar cijfers. Nu vinden we de kwaliteit het belangrijkste. Iedereen die duurzaam van de straat geholpen is naar een zelfstandig onafhankelijk leven telt.”
“Het zou heel mooi zijn als dit initiatief in alle grote steden van Nederland plaatsvindt. Onze ultieme droom is dat het over de landsgrenzen heen gaat.”
Wie geïnspireerd en geïnteresseerd is, kan op de website van GiveMe5 (www.giveme5.world) meer informatie vinden om deel te nemen aan dit maatschappelijke initiatief met impact.
Wat betekent ‘economisch dakloos’?
– Een economisch dakloze heeft een acute woonvraag die is ontstaan door levensveranderende gebeurtenissen als werkeloosheid, ziekte of echtscheiding;
– Een economisch dakloze is (financieel) zelfredzaam;
– Zware psychische problematiek en verslaving zijn bij de economisch dakloze niet aan de orde.