De Brussels Hotels Association stelt Willem van der Zee aan als nieuwe Voorzitter, die Yves Fonck opvolgt, en kondigt de prioriteiten van de sector aan voor 2024.
Willem van der Zee is unaniem verkozen en zal nauw samenwerken met de secretaris-generaal van de associatie Rodolphe Van Weyenbergh, en met de andere bestuurders en leden om de toeristische en hotelsector verder te ontwikkelen. De heer Van der Zee neemt het stokje over van Yves Fonck, die zijn ambtstermijn beëindigt maar actief lid en bestuurder van de BHA blijft.
Willem van der Zee heeft een internationale professionele carrière uitgebouwd, die gekenmerkt wordt door zijn engagement en expertise in de Belgische en Brusselse hotelsector. Hij heeft altijd sterke banden onderhouden met de lokale economie. Voordien bekleedde hij onder andere de functie van Director Belgium bij Radisson van 2006 tot 2010, terwijl hij het Radisson Blu Royal Hotel in Brussel leidde. Van 2012 tot 2015 was hij Vice President Radisson Central Europe.
Sinds september 2022 voegt Willem van der Zee een nieuw hoofdstuk toe aan zijn carrière door Director of Operations voor België te worden bij Pandox, een toonaangevende Zweedse hotelinvesteringsgroep. In deze functie houdt hij toezicht op de exploitatie van zes hotels in Brussel en consolideert hij de aanwezigheid van Pandox in het hotellandschap van de regio. Tegelijkertijd is hij General Manager van The Hotel, een gerenommeerd hotel in de hoofdstad.
Willem van der Zee wil zich samen met de overheid blijven inspannen om Brussel nog aantrekkelijker te maken voor zowel toeristen als zakenreizigers. Hij wijst er hierbij op dat het van cruciaal belang is om het Neo-project met een congreszaal voor meer dan 5.000 personen te voltooien. Hij is eveneens verheugd over de investeringen van Brussel in projecten zoals de Beurs en het toekomstige museum Kanal, die zowel ambitieuze als noodzakelijke nieuwe centra zijn voor de internationale invloed en ontwikkeling van het Gewest, die openstaan voor zowel Brusselaars als toeristen.
« De economische ontwikkeling van de sector kan alleen volledig worden gerealiseerd als we de ecologische en sociale uitdaging aangaan. Dit kan enkel worden bereikt door publieke en private betrokkenheid en investeringen te combineren. Dit partnerschap is de sleutel om de uitstoot van de hotelsector met 35 tot 40% te verminderen tegen het einde van het decennium. Waarom zouden we niet streven naar een voortrekkersrol voor de Brusselse hotel- en appartementensector in duurzame en maatschappelijke ontwikkeling? Onze kracht ligt in onze jobs, die gevarieerd en voor iedereen toegankelijk zijn. De sociale engagementen van de sector, zoals de samenwerking met TADA Toekomst Ateliers de l’Avenir, zijn essentieel. Ze moeten versterkt worden, en we moeten de deuren van onze hotels nog verder openen, bruggen bouwen en opleidingen aanbieden. Dit is de manier om talent aan te trekken en onze bedrijven, onze sector en Brussel beter te profileren, » zegt Willem van der Zee.
Tot slot is hij tevreden dat de parlementaire commissie vorige week de nieuwe regelgeving voor toeristische accommodatie heeft goedgekeurd. Dit is een belangrijke stap om een einde te maken aan de oneerlijke concurrentie in de sector. Hij roept nu op tot een snelle uitvoering van de ordonnantie door de Brusselse regering.
« Of we nu werken voor grote groepen of als onafhankelijken, we kijken positief naar de toekomst en willen alle betrokkenen bedanken voor het werk dat ze hebben verricht. Tijdens deze legislatuur hebben we met alle bestuursniveaus crisissen overwonnen en vooral oplossingen gevonden. Het is in die geest dat we hopen door te gaan, besluit Willem van der Zee.
De Brussels Hotels Association (BHA) is de beroepsorganisatie voor de hotelsector. Haar leden vertegenwoordigen meer dan 17.900 kamers in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (90% van de sector) en het economisch hinterland, en zijn zowel zelfstandige hotels als keten- en aparthotels.