BEFRNL

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Vlaanderen
Wat is het beste lichtplan voor een hotel?

Wat is het beste lichtplan voor een hotel?

Alles draait om het concept van het hotel

Dat een lichtplan voor een hotel functioneel is, moge duidelijk zijn. “Maar we vergeten soms wat licht van nature betekent”,  zegt Marco van de Griend, Sr. Accountmanager bij Maretti Lighting. “Je kunt namelijk het gedrag van mensen sturen. Wat de zon buiten doet, kun je binnen nabootsen. Je kunt mensen activeren. Of ze juist tot rust brengen. Vanuit het perspectief van hospitality is dit een essentieel aspect waar je goed over kunt nadenken als je binnen een hotelcomplex toe bent aan een (nieuw) lichtplan.”

Het uitgiftebuffet in het Van der Valk in Oostzaan. Ook daar passend licht.

“Licht heeft invloed op het humor en de gemoedstoestand van mensen”, zo vervolgt Marco. “Of dit nu in hun eigen kamer is. Of, in de lobby. Of, in het restaurant. Je dient het lichtplan altijd te koppelen aan de doelstellingen die je – voor je gasten – voor ogen hebt.”

“Natuurlijk is het creëren van sfeer essentieel. Als ik in gesprek ben met een hotelier, dan vraag ik altijd naar het concept van het hotel. Zo wil ik bijvoorbeeld weten op wat voor soort gasten het hotel zich richt, hoe lang ze gemiddeld blijven en hoe ze zich daar vermaken. Maar ook: wat is de vloerbedekking? Hoe zit de materialisering in elkaar? Het bepalen van het lichtplan is feitelijk een gesprek over marketing, een onderdeel van het totaalconcept.”

Een mooi welkom in Assen!

Dat duurzaamheid in de loop der jaren een belangrijke positie kreeg, is ook helder. “Zo zien we dat er meer vraag is naar dynamische verlichting op de gangen. Logisch: waarom zou je onnodig lampen laten branden op een plek als niemand zich daar bevindt?”

“Hoe het lichtplan er ook uit komt te zien, wij slagen er als Maretti Lighting altijd in om onze klanten de juiste oplossing te bieden. Binnen praktisch alle budgetten. We hebben de visie dat we betaalbaar design willen leveren. En dat lukt. Of het nu gaat om high-end sfeerlampen, die zijn ontwikkeld door interieurarchitecten of om simpele bedlampjes. Wij zeggen intern wel eens dat we van A tot Z alles kunnen bieden en ook alles doen. Ons assortiment is in de laatste jaren goed gegroeid, zeker richting het hotelwezen.”

Aan sfeer geen gebrek in het Van der Valk hotel in Utrecht

“Maar dat geldt ook voor ons als organisatie. Mede door de dynamiek in de markt is het nodig om alle disciplines goed te beheersen. Zo hebben we enkele elektrotechnisch geschoolde medewerkers in dienst die de taal van de installateurs spreken, goede inkopers en een professionele binnendienst die kan tekenen. Het is voor ons de optelsom die werkt: het leveren van een bijdrage aan het marketingverhaal van het hotel.”    

HORECAVA
9 t/m 12 januari 2023

Natuurlijk staat Maretti Lighting op de Horecava. Marco: “Uiteraard tonen we daar onze collectie en willen we graag met iedere bezoeker in gesprek over de waarde van een goed lichtplan én hoe dit een aanvulling is op het marketingverhaal van het hotel. Maar… we presenteren ook prachtige oplossingen voor de hospitality zoals het Dim-to-Warm-effect bij LED lichtbronnen. Dus, dat het licht warmer van kleur wordt zodra men dimt.”

Wilt u Maretti Lighting bezoeken op de Horecava? Neem contact op met Maretti via het contactformulier op maretti.com

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details