BEFRNL

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Vlaanderen
Valor Services Group houdt grootkeukens brandveilig en clean
Reiniging van een industriële dampkap.

Valor Services Group houdt grootkeukens brandveilig en clean

De risico’s van vuil- en vetophoping in het ventilatiesysteem in professionele keukens worden nog te vaak onderschat. Nochtans heeft een goede reiniging van de keukenventilatie een directe impact op de brandveiligheid in en rond je horecazaak. Valor Services Group legt het belang van een periodieke reiniging uit.

Hoewel de wetgeving niet expliciet omschrijft dat het extractiesysteem in grootkeukens periodiek moet gereinigd worden, is elke ondernemer verplicht zich te houden aan de Europese richtlijn 89/654/EEG met betrekking tot de veiligheid en gezondheid voor arbeidsplaatsen. Deze richtlijn is In België vertaald naar regels voor brandveiligheid die zijn vastgelegd in de Algemene Directie Toezicht op het Welzijn op het Werk (FOD WASO) van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg. De ‘Codex over het welzijn op het werk, Boek III – Arbeidsplaatsen, Titel 3 – Brandpreventie op het werk’ legt de brandveiligheid in gebouwen vast. 

Links: Zo ziet een dampkap eruit voor het reinigen. Rechts: Na de reiniging is de dampkap opnieuw proper.

Oprichter, CEO en mede-eigenaar van de Valor Services Group in de Benelux Thierry Desmet licht toe: “Deze wetgeving is van toepassing op alle gebouwen waar gewerkt wordt, zoals kantoren, fabrieken, winkels, scholen, ziekenhuizen, en dus ook commerciële keukens. Daarnaast bestaat er lokale wetgeving, die in sommige gevallen wel expliciet vermeldt dat ventilatiekanalen in grootkeukens één keer per jaar door een erkend bedrijf moeten gereinigd worden. Een voorbeeld hiervan is de politiecodex van Antwerpen. Toch zijn veel hoteliers zich niet of onvoldoende bewust van de risico’s verbonden aan vervuilde extractiesystemen.” 

Ook de vetfilters worden volledig schoongemaakt.

Financiële en imagoschade

Een keuken wordt als grootkeuken beschouwd wanneer er twintig of meer maaltijden per dag worden bereid. Heel wat verzekeringsmaatschappijen hebben in hun polissen een voorwaarde opgenomen om minstens eenmaal per jaar de ventilatiekanalen te reinigen. Volgens Valor Services Group is dit terecht. “Al meermaals brak er brand uit in een professionele keuken omwille van vetophoping in het extractiesysteem. Wanneer dit in een vrijstaand gebouw gebeurt, bijvoorbeeld een vrijstaand restaurant of frituur, kan de schade nog beperkt blijven”, aldus Thierry. “In een hotel bevindt de keuken zich meestal op het gelijkvloers of de eerste verdieping. Of er is sprake van een restaurant gelegen op het gelijkvloers van een appartementsblok. Het afzuigsysteem loopt doorgaans over verschillende verdiepingen. Dat is een heel ander verhaal met veel grotere risico’s.” 

Naast de directe impact op het restaurant zelf, moeten bij brand dan vaak meerdere groepen mensen geëvacueerd worden. “Je loopt dus niet alleen risico op schade en gewonden in de grootkeuken, maar ook in de hotelkamers of aanpalende of bovenliggende woningen. Als eigenaar moet je het kostenplaatje van een periodieke reiniging van de ventilatiekanalen in je professionele keuken afwegen tegen de kosten van die schade, de inactiviteit in je horecazaak en het effect van de imagoschade op korte en lange termijn.”

Links: In een ventilatiekanaal hopen vet en vuil zich op. Rechts: Een grondig gereinigd ventilatiekanaal heeft een positieve impact op de brandveiligheid.

Frequentie afhankelijk van type keuken

De Europe norm EN1587 beschrijft duidelijk wat er moet gebeuren en op welke basis. Een keuken waarin alleen gestoomd wordt, heeft minder vetophoping dan een keuken waarin continu gefrituurd wordt. “Als hotelier of restauranteigenaar moet je nagaan welke activiteiten in je grootkeuken plaatsvinden en met welke frequentie”, gaat Thierry verder. “Gebruik je een open grill, werk je met houtskool of wordt er veel gewokt en zijn er dus veel open vlammen, dan zal er meer vet ophopen in het extractiesysteem.” 

Met de nieuwe Europese norm worden de diktes van de vetlaag beschreven en is het verplicht om vanaf een vetlaag groter dan 500 micron de ventilatiekanalen te reinigen om aan brandpreventie te doen. “Idealiter vindt een reiniging plaats zodra de vetlaag 200 micron of meer is. Opvallend is dat de Verenigde Staten hier veel strikter in zijn dan Europa. De Amerikaanse bedrijven op Europese bodem, zoals fastfoodketens, reinigen hun extractiesystemen meermaals per jaar. Ben je niet zeker of je als hotel aan de eisen voldoet of welke frequentie aangewezen is voor jouw professionele keuken? Ons team staat klaar voor een grondige inspectie van het ventilatiesysteem en geeft je op basis daarvan gericht advies.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?