Acht high-end woongebouwen met zeer luxe penthouses, appartementen en parkvilla’s omringd door het groen. Maar ook: een fijne en harmonieuze overgang tussen binnen en buiten, buiten en binnen, dankzij grote en brede balkons, hoge ramen en een afwerking die in de mediterrane landen niet zou weerstaan. Zo geeft Marcel van der Schalk (MVDS architecture) nieuw elan aan voormalig KPMG kantorencomplex ‘De Bovenlanden’ in Amstelveen.
Het verhaal van The Mayor, zoals het woongebouw na zijn herbestemming zal heten, begint al in 1986, als Marcel van der Schalk (toen nog namens Alberts & van Huut) het KPMG-gebouw aan de Burgemeester Rijnderslaan mag ontwikkelen en ontwerpen, in nauwe samenwerking met KPMG en een projectontwikkelaar. Wanneer het huurcontract na 20 jaar afloopt, besluit KPMG te verhuizen naar een nieuw en groter hoofdkantoor, dat 600 meter verderop is gebouwd en tevens door MVDS is ontworpen. De verhuizing blijkt een doorn in het oog van velen. Eigenaar CRI raakt het immense gebouw van 50.000 m2 aan de straatstenen niet kwijt en jaren van leegstand volgen. “Al in 2011 heb ik samen met verschillende partijen gekeken naar hoe het gebouw een nieuwe bestemming kon krijgen als hotel, zorgboulevard of studentenwoningen, maar alle plannen sneuvelden in bureaulades”, vertelt Van der Schalk. “Onder andere vanwege het imago van ‘schaamte en schande’ dat het gebouw als gevolg van uitgebreide procedures en media-aandacht met zich meedroeg. Om deze ‘smet’ kwijt te raken, heb ik samen met mijn team talloze transformatieopties onderzocht, totdat CRI in 2015 opdracht gaf voor een ingrijpende herbestemming tot woongebouw, in een onherkenbare stijl en met een luxe look & feel.”
De visie van MVDS is dat het gebouwontwerp bij deze herbestemming niet een beetje, maar compleet veranderd moet worden. Immers zou je anders het originele ontwerp mismaken. “Mede hierom is de oude kolos opgedeeld in acht kleinere gebouwen”, aldus Van der Schalk. “Om dit mogelijk te maken, zijn in alle gebouwen de hals en verbindingen gesloopt. Een enorme constructieve ingreep, die ik alleen aandurfde in afstemming met constructeur Pieters Bouwtechniek, waarmee ik in de jaren ’80 ook het originele gebouw heb ontwikkeld. Immers moest de stabiliteit op een andere manier hersteld worden.” Een bijzonder ontwerpelement volgens hem is ook de extra verdieping op het dak. “Dankzij de hoge kwaliteitswaarde, hoge plafonds en maximale transparantie van deze verdieping, in combinatie met de grote balkons rondom het gebouw en een afwerking in mediterraan stucwerk, maakt de organische stijl van weleer plaats voor een rechtlijnig en vriendelijk ogend gebouw. Toen ik het plan presenteerde aan CRI, dacht men eerst dat ik een referentieproject liet zien! De reacties waren enorm positief.”
Na het doorlopen van de vergunningenprocedure heeft CRI het complete vergunde plan in juli 2017 verkocht aan projectontwikkelaar M.J. de Nijs, dat inmiddels in een bouwcombinatie met UBA instaat voor de complete realisatie van The Mayor. “Alle lof voor De Nijs, dat deze uitdaging in deze tijd is aangegaan én de grote ontwerplijnen heeft behouden”, aldus Van der Schalk. “Dat in dit gebouw ooit is gewerkt, is straks ondenkbaar. Bovendien is de naastgelegen A9 straks minder zichtbaar, waardoor nog meer kwaliteit aan het plan wordt toegevoegd.”
In opdracht van de gemeente heeft MVDS ook een bijdrage geleverd voor het gebied rondom The Mayor. Zo wordt de A9 straks verdiept en voorzien van een overkapping met een groen en waterrijk park, een vijver, wandelpaden en een fietspad: het Meanderpark. “Ook zijn we het gebied aan de overzijde aan het ontwikkelen, met als ultieme doel een kwaliteitsvol groen woongebied met internationale allure. The Mayor is hiervoor het ultieme startpunt gebleken.”