BEFRNL

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Vlaanderen
Staalconstructie zorgt voor extra stabiliteit. Van warenhuis naar designhotel.
Het oude pand werd volledig casco gemaakt en wordt opnieuw opgebouwd (Beeld: Jan Helleman)

Staalconstructie zorgt voor extra stabiliteit. Van warenhuis naar designhotel.

In hartje Rotterdam bouwt hoofdaannemer BOBgroep een designhotel voor hotelketen Motel One. Het bestaande pand – dat in 1954 werd opgeleverd als warenhuis Galeries Modernes – wordt getransformeerd tot een hotel met 180 kamers en een skylounge met uitzicht over de binnenstad.

Het hotel komt in één van de oudste straten in het centrum van Rotterdam, aan de Hoogstraat 177-179. Voor de transformatie werd het grootste deel van het pand gestript, vertelt Maikel Ouwerkerk, directeur van BOBgroep. “De bovenste verdieping was een dakopbouw. Die is verwijderd en daarop kwamen twee nieuwe, volwaardige verdiepingen en een nieuwe dakopbouw met restaurant en terras. Vanuit het casco konden we weer beginnen met opbouwen. Allereerst brachten we een grote staalconstructie aan om de stabiliteit van het gebouw te waarborgen. Ook de nieuwbouwverdiepingen zijn in staal uitgevoerd.” 

Buitenzijde tijdens de transformatie.

Op de begane grond bevinden zich twee winkelruimtes, die inmiddels zijn opgeleverd. Onder het pand ligt een kelder die verhuurd wordt aan een sportschool. Momenteel wordt er dagelijks met zo’n zestig mensen gewerkt aan het hotel. De gevels zijn inmiddels gereed en naar verwachting kan het hotel vanaf oktober in gebruik worden genomen.    

Geluidsnormen

Het project leverde een paar flinke uitdagingen op. Ouwerkerk: “Het gebouw was te licht om er een zware constructie op te zetten en dus zijn we met staal gaan werken. Ook gelden er hoge eisen qua geluidsnormen voor contactgeluid. Daarom moesten alle kamers akoestisch van elkaar gescheiden worden. In de detailuitvoering is dat best een lastige klus. Contactgeluid komt binnen via vloeren, wanden en gevels, dus moesten we die allemaal onderbreken. Zo is de binnenzijde van het hotel bijvoorbeeld voorzien van metalstudwanden op akoestische regels en liggen er zwevende dekvloeren in. De gevels zijn grotendeels van aluminium en ook die worden akoestisch onderbroken in de kamerscheiding, zowel horizontaal als verticaal. Ook alle installaties worden akoestisch onderbroken, onder andere door ze op te hangen aan akoestische regels. We hebben een adviseur die dat allemaal voor ons berekent. Het is natuurlijk belangrijk dat de uitvoering hiervan zorgvuldig gebeurt. Wij doen dan ook veel controles.”

Gevel aan de Hoogstraat, maart 2022.

Het hergebruiken van een bestaand pand is op zichzelf al duurzaam. Daarnaast zijn de toegepaste materialen grotendeels recyclebaar. Een deel van de gevels bestaat uit natuurstenen platen gemonteerd op een aluminium ophangconstructie.

De gevel met natuursteenbeplating.

BOBgroep heeft veel ervaring in de hotelbouw. Zo bouwde het bedrijf eerder al bijvoorbeeld het Promenade-hotel, Mövenpick en Hotel Des Indes in Den Haag, zeven easyHotels en de uitbreiding van het Marriott-hotel in Hoofddorp.

Ondanks alle problemen door corona en materiaalschaarste, verloopt het project voorspoedig. “Dat is best een prestatie, want er is schaarste aan alles”, aldus Ouwerkerk. “Gelukkig hebben we hier tijdig op geanticipeerd en belangrijke onderdelen heel vroeg vastgelegd.”

Installatie.

Improviseren

Een bestaand pand verbouwen, blijft improviseren, weet Ouwerkerk. “Daar zijn we wel aan gewend. Je komt altijd wel een probleem tegen waarvoor je snel een oplossing moet verzinnen. Bij dit project bleken bijvoorbeeld enkele betonconstructies niet in originele staat. Die waren dan aangestort en niet helemaal volgens de huidige eisen en wensen. Sommige delen hebben we daarom alsnog moeten slopen en vervangen, op andere plekken konden we dit verstevigen vanuit de staalconstructie.”

Voor dit project werkte de hoofdaannemer in bouwteamverband met de belangrijkste partners, zoals installateur en gevelleveranciers. “We hebben hen er in een vroeg stadium bij betrokken, dat zorgde ook voor commitment bij hen. Zij reserveren immers ook tijd, materiaal en mensen. Rotterdam is een prettige stad om in te werken. Er wordt gedacht in oplossingen, niet in problemen en mensen zijn altijd bereid om mee te werken.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details