BEFRNL

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Vlaanderen
Silt: één met de natuur
Door de harmonie met de omringende natuur komen de gasten echt thuis op hun kamer.

Silt: één met de natuur

Sinds maart 2024 is Middelkerke een blikvanger rijker: Silt. Het futuristisch ogende complex biedt onderdak aan een luxueus viersterrenhotel, een casino, een restaurant en een multifunctionele evenementenruimte. Het interieurontwerp van het hotel was in handen van het Belgische TJIP.

TJIP, dat in 2012 werd opgericht door Jakob Vyncke en Thomas Meesschaert, ontwerpt interieurs voor woningen, kantoren en horecagelegenheden in België en in het buitenland. De focus ligt op stijlvolle en functionele ontwerpen, steeds met een duurzame signatuur en met veel aandacht voor details.

De twee oprichters hebben een speciale band met de zee. Op het palmares van TJIP staan dan ook al verschillende tweede verblijven aan de Belgische kust. “We hebben een ruime ervaring met de kleuren, de materialen en de texturen die goed harmoniëren met zowel de kracht als de rust die uitgaan van de zee, het strand en de duinen. Toen Flow Hospitality Group/C-Hotels ons contacteerde voor de interieurinrichting van het gloednieuwe luxehotel in Middelkerke, voelden we meteen veel affiniteit”, licht Jakob Vyncke toe.

In de 74 kamers van het luxehotel werkte TJIP enkel met natuurlijke materialen.

Één met het landschap

Het moderne gebouw dat onderdak biedt aan Silt, is ontworpen door de Nederlandse architectenbureaus ZJA en DELVA Landschapsarchitecten, in samenwerking met het Bouwteam Nautilus. In januari 2023 ging het team van TJIP er van start. “Het gebouw van drieduizend vierkante meter was toen nog volop in aanbouw, niet alle verdiepingen waren volledig klaar. Al snel werd duidelijk dat het project veel meer zou inhouden dan enkel het interieur ontwerpen en inrichten. We waren van in het begin zeer nauw betrokken bij het volledige concept van het hotel. Van de oppervlakte en de indeling van de kamers tot het grond- en circulatieplan van de zes verdiepingen: we mochten over alles meedenken en kregen hierbij veel inspraak”, vertelt Vyncke.

Door de unieke ellipsvorm smelt het futuristische gebouw als het ware samen met het landschap. “Het gaat echt in verbinding met de omgeving. Die connectie trokken we resoluut door in het interieur. In de 74 luxueuze kamers, bijna allemaal met een magnifiek zeezicht, werkten we uitsluitend met hoogstaande natuurlijke materialen. Zo kozen we voor een naadloze betonvloer, die achteraf gekleurd werd in de tint van het strand. Op die manier vormt de vloer het verlengde daarvan. Door deze mooie harmonie met de omringende natuur, zee en kustlijn komen de gasten echt thuis op hun kamer. Dat heeft een positieve impact op de hotelbeleving.”

De bar van Silt is misschien wel de mooiste plek aan de Belgische kust voor een aperitief met zeezicht.

Nieuw elan

Het project is bijzonder snel gebouwd. In februari 2022 startte het bouwteam met het uitgraven van de bouwput en amper twee jaar later was het gebouw volledig klaar om de eerste bezoekers te ontvangen. Vyncke: “Dit was enkel mogelijk dankzij de nauwe samenwerking en toewijding van alle betrokken partijen. De snelle oplevertijd veroorzaakte soms wel wat druk, maar het stimuleerde ons vooral om slimme keuzes te maken en efficiënt te werken. We waren heel vaak op de werf aanwezig om alles accuraat op te volgen. En dat we snel resultaat zagen, werkte ook extra motiverend.”

Silt straalt zowel kracht, soberheid als verfijning uit. Het project belichaamt perfect het karakter van Middelkerke en kan een nieuw elan geven aan de uitstraling en aantrekkingskracht van de badstad. “Silt is een knap voorbeeld van innovatieve architectuur met een duurzame waarde. Het biedt welgekomen tegengewicht voor de vele hoogbouw aan de Belgische kust. We zijn dan ook fier dat we hieraan konden bijdragen.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details