BEFRNL

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Vlaanderen
Operatie ‘Leidinggevende hospitality branche’ van start
Jacqueline van der Zwan, directeur van de International Hotel and Management School van ROC Mondriaan (IHMS) in Den Haag.

Operatie ‘Leidinggevende hospitality branche’ van start

Versnelde opleiding Hospitality Manager 30+

Het is al vaker benoemd: naast barpersoneel, medewerkers in de bediening en zelfstandig werkende koks, heeft de hospitality sector een flink tekort aan leidinggevenden in functies als Food & Beverage manager, Front office manager en Rooms Division manager. Jacqueline van der Zwan, directeur van de International Hotel and Management School van ROC Mondriaan (IHMS) en de Haagse horecaondernemer René Boogaart hebben de koppen bij elkaar gestoken, omdat ze daar voor de Haagse regio iets aan wilden doen. Als uitkomst start eind dit jaar op hun initiatief een verkorte hospitality-opleiding, speciaal voor zij-instromers en herintreders met leidinggevend potentieel.

“Als opleidingsinstituut moeten we meebewegen op het ritme van de praktijk.”

“Al voor de komst van het COVID19-virus nam het tekort aan horecapersoneel flink toe,” zegt Van der Zwan. “Het is zaak om hier als sector en opleidingen beter op in te spelen. Het moet slimmer, sneller en flexibeler. Daarnaast moeten partijen gezamenlijk werken aan passende oplossingen die de sector ook weer interessanter maken voor de toekomst. Als opleidingsinstituut moeten we daarin meebewegen op het ritme van de praktijk.”

Aantrekkelijk

Zeker in de horeca ligt het accent sterk op jonge medewerkers en dat geldt vanzelfsprekend ook voor het mbo-onderwijs, vertelt Van der Zwan. “Ondanks het ‘leven lang leren’ adagium zien we dat veel te weinig terug in het middelbaar beroepsonderwijs. De praktijk is dat de bedrijven niemand kunnen missen en er bijna geen tijd is om mensen naar een opleiding te laten gaan. Mede daardoor wordt onbenut arbeidspotentieel vaak over het hoofd gezien.”

“Om meer vakmensen in de branche te krijgen, zijn er hele goede mogelijkheden voor zij-instromers en herintreders.”

Om meer vakmensen in de branche te krijgen, ziet Van der Zwan hele goede mogelijkheden voor zij-instromers en herintreders. “Er zijn veel 30-plussers, onder meer herintredende vrouwen, die toe zijn aan een leidinggevende positie met bijbehorend salaris. Soms zijn ze elders onvoldoende uit de verf gekomen of willen ze om wat voor reden dan ook op wat latere leeftijd van koers veranderen. Vroeger werd je op deze leeftijd als te oud gezien. Nu is deze doelgroep juist heel aantrekkelijk voor de sector.”

Om deze hospitality-vaardige mediors voor de hospitalitysector te winnen is door de IHMS samen met het bedrijfsleven een unieke opleiding ontwikkeld: geschikte kandidaten worden als werknemer aangenomen door de aangesloten bedrijven en door de school en de bedrijven gezamenlijk opgeleid. Er is direct een inkomen en de kandidaten worden in een sterk verkort traject zowel klaargestoomd voor het niveau-4 diploma Hotel Ondernemer / Manager als een leidinggevende rol in het hotel- of restaurantbedrijf.

Van der Zwan: “Vroeger werden zij-instromers en herintreders als te oud gezien. Nu is deze doelgroep juist heel aantrekkelijk voor de sector.”

Gerichte keuze

Wat deze groep anders maakt dan de jongeren, is dat 30-plussers beter weten wat zij willen en een gerichte keuze maken. In de nieuwe opleiding wordt hiermee rekening gehouden. “De jongeren op onze opleiding beschouwen het mbo vaak als opmaat voor een vervolgopleiding. 70 procent gaat door naar het hbo. Ook veranderen ze na verloop van tijd nog wel eens van sector. Bij 30-plussers ligt dat anders. Zij weten veel beter waar ze voor kiezen en blijven vaak langer bij een werkgever. Omdat zij de nodige levenservaring hebben en deels al voor de hospitality relevante competenties – zoals empathie, organisatievaardigheden en gastvrijheid – hebben ontwikkeld, kan de opleidingsduur voor de niveau-4 opleiding flink worden bekort. Terwijl de studenten van de IHMS-opleiding Horeca Ondernemer / Manager normaliter een stage in het buitenland doen, is dat voor de 30-plus studenten niet nodig. Zo ontstaat de mogelijkheid om binnen 2 jaar een diploma te halen als leidinggevende in de hosptitality.”

Het voornemen is om eind dit jaar te gaan starten met de opleiding. Daar moet nog wel wat voor gebeuren. Van der Zwan: “De bekende Haagse horecaondernemer René Boogaart van BIG Horeca is met zijn restaurants betrokken, zodat mensen in de regio Haaglanden praktijkervaring kunnen opdoen. We zoeken daarnaast nog twee hotels die mee willen draaien in de pilot van de opleiding. Rond de Kerst willen we starten met het versneld opleiden van goede mensen die op latere leeftijd op een hoger niveau kunnen instromen. We hopen dat dit initiatief succesvol zal worden en dat het interessant zal zijn om dit ook landelijk breder te gaan aanbieden.”

International Hotel and Management School van ROC Mondriaan (IHMS)

  • Internationaal georiënteerde mbo-opleiding met bijna 1100 leerlingen in de Haagse regio
  • Biedt als één van de weinige mbo-scholen volledig Engelstalig programma aan
  • Aangesloten bij het mooie Hospitality Innovation Campus project van het Albeda College Rotterdam, samen met de Hotelschool Den Haag

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details