BEFRNL

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Vlaanderen
Lichte groei voor hotelbranche

Lichte groei voor hotelbranche

Hotels herstellen zich dit jaar goed. Ook komend jaar wordt een lichte stijging van 2 procent verwacht. De lichte groei, ondanks druk op de koopkracht, komt door magere cijfers in eerste kwartaal van 2022 waartegen 2023 wordt afgezet. Bovendien is de verwachting dat toeristen uit Amerika en Azië verder terugkeren.

Aziaten gaan weer meer internationaal reizen nu steeds meer Aziatische landen de coronamaatregelen versoepelen. Voor Amerikanen is het gunstig in Europa op vakantie te gaan door de sterke dollar. Dit blijkt uit een rondvraag naar de bezoekersverwachtingen in 2023 van Amsterdam&Partners onder hun partners in Europa. Uit deze rondvraag kwam echter ook naar voren dat er veel onzekerheden zijn.

Hotels ondervinden belemmeringen

De bezettingsgraden en kamerprijzen zitten weer in de lift, maar hotels kampen met allerlei belemmeringen. Personeelstekorten, stijgende energie- en inkoopkosten, een limiet op het aantal vluchten van en naar Schiphol, uitgestelde belastingschulden die sinds 1 oktober 2022 terugbetaald moeten worden en de stijgende rente waardoor investeren relatief duurder worden, spelen de hotels parten. Daarbij verschilt de snelheid van het herstel per regio en doelgroep. Hotels in regio’s buiten Amsterdam en Schiphol profiteren in 2023 van toeristen uit eigen land en buurlanden als Duitsland en België. Tegelijkertijd ondervinden hotels in Amsterdam hinder van het langzame herstel van inkomend toerisme en de zakelijke gast.

Grenzen vervagen tussen zakelijke en vrijetijdsreizen

Hotels krijgen steeds meer concurrentie van verhuurders van appartementen zoals AirBnb en Booking.com. Door de coronapandemie zijn de grenzen tussen thuis en op kantoor werken vervaagd en daarmee ook tussen zakelijke en vrijetijdsreizen. Mensen gaan langer weg en combineren vaker vakantie met werk. De verwachting is dat zakelijke reizen vaker gecombineerd worden met een paar dagen vrijetijd – aangeduid met bleisure, de samentrekking van business en leisure – en dat vakanties worden gecombineerd met werken, ofwel workcations, work en vacations. AirBnb geeft aan dat een vijfde van de omzet komt uit boekingen van verblijven langer dan een maand. Eerder liet de CEO van Booking.com in Het Financieele Dagblad weten dat een derde van de boekingen andere verblijven dan hotels betreft, zoals appartementen.

Meer informatie

Lees het volledige rapport ‘Krimp leisure door stijgende kosten en dalende koopkracht’.
Sectorprognoses leisure (november 2022)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details