BEFRNL

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Vlaanderen
La Réserve: de grote metamorfose van een hotellegende uit Knokke-Heist
Op bepaalde momenten waren er ruim 300 mensen tegelijk aan het werk.

La Réserve: de grote metamorfose van een hotellegende uit Knokke-Heist

La Réserve Resort, het beroemde hotel aan het Zegemeer – tussen het Albertstrand en Knokke – draagt een rijke geschiedenis met zich mee. Het opende zijn deuren in 1946. Gedurende de jaren 50 tot 80 verwelkomde het hotel beroemdheden als Charles Aznavour, Bjorn Borg, Edith Piaf, Frank Sinatra, Nat King Cole, Jacques Brel, Salvatore Adamo en zelfs Jean-Claude ‘the muscles from Brussels’ Vandamme. Maar hoewel de namen van talloze beroemdheden in de natuurstenen muren van het hotel zijn vereeuwigd, vertoonde het gebouw voor een lange periode nog weinig gelijkenis met de oorspronkelijke tijdloze klasse.

Investeerders/eigenaars Marc Coucke en Bart Versluys hadden het idee opgevat dat ze in de zomer van 2023 het compleet gerenoveerde hotel wilden openen. En zo geschiedde.

Het gebouw dat in 2007 is verrezen, was nog maar een vage schim van het charmante hotel uit 1946. Voor wie de afgelopen vijftien jaar La Réserve heeft bezocht, was het duidelijk: het gebouw ontbrak aan karakter, warmte en een ziel. “La Réserve genoot weliswaar een reputatie, maar die vervaagde geleidelijk”, aldus Kelly Verbouw, salesmanager bij La Réserve Resort. “We zijn dan ook vastberaden om ze nieuw leven in te blazen en er opnieuw een schitterende plaats met ‘iconic excellence’ van te maken.”

Initieel was het plan opgevat om enkel de lobby en het restaurant te vernieuwen, maar uiteindelijk werd het een totaalrenovatie.

Geen hoofdaannemer, wel twee werfleiders

Kelly: “Het is een zeer uitdagend project geworden, want we hebben de volledige metamorfose in zo’n zes maanden tijd gerealiseerd. Investeerders/eigenaars Marc Coucke en Bart Versluys hadden het idee opgevat dat ze in de zomer van 2023 het compleet gerenoveerde hotel wilden openen. En zo geschiedde. Architect Glenn Sestig en de twee werfleiders hebben werkelijk een huzarenstukje afgeleverd. Als dank werden overigens de namen – Kurt en Jonas – van die werfleiders in de sera natuursteen met de hand gegraveerd, naast alle andere bekende namen. Een mooi eerbetoon.”

Op bepaalde momenten waren er ruim 300 mensen tegelijk aan het werk. “Om dat gecoördineerd te krijgen, was uiteraard niet evident. Onze beide eigenaars werken bij voorkeur met lokale aannemers, elk met een eigen specialiteit. Ze hebben dan ook nooit een hoofdaannemer aangesteld. De twee werfleiders van Versluys Groep coördineerden alles.”

Het voordeel van zo’n oud gebouw is dat de oppervlaktes zeer groot zijn, waardoor er een echte grandeur van uitstraalt.

Pure klasse, zomer en winter

Initieel was het plan opgevat om enkel de lobby en het restaurant van La Réserve te vernieuwen, maar uiteindelijk werd het een totaalrenovatie. “Het voordeel van zo’n oud gebouw is dat de oppervlaktes zeer groot zijn, waardoor er een echte grandeur van uitstraalt. We hebben natuurlijk de beste chef van ’t land in het restaurant La Rigue staan: een trekpleister van formaat. We willen dan ook het hele jaar door mensen aantrekken en niet enkel in de zomer. Los van het feit dat we in Knokke-Heist zitten, wat al een populaire reisbestemming is, willen we van La Réserve een bestemming op zich maken. We hebben daarvoor een heel aanbod uitgewerkt. Onze ronduit fantastische wellness, inclusief fitness, zal klaar zijn in het voorjaar van 2024”, aldus Kelly. “Daarnaast is er een zeer mooie bar die 7/7 open is. Ook externe gasten kunnen hier terecht voor een hapje en een drankje. Zowel het restaurant als de bar hebben beide een ruim terras, met zicht op het Zegemeer. Alles in het hotel draait om gezelligheid, dus we plaatsten zowat overal open haarden. Heerlijk tijdens de koude winterdagen en -avonden. Tot slot zijn hier twee ‘private dining’-salons die kunnen afgehuurd worden voor meetings en diners met zestien personen. Er is bovendien een heuse wijnkelder aanwezig, inclusief privéwijnkluizen, en we hebben ongeveer 500 vierkante meter aan eventzalen ter beschikking. Dus winter en zomer door, professioneel of privé: iedereen kan hier terecht.” ■

Architect Glenn Sestig en de twee werfleiders hebben werkelijk een huzarenstukje afgeleverd.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details