In Amsterdam-Zuidoost vinden veel gebiedsontwikkelingen plaats waarbij kantoorgebouwen omgebouwd worden tot woningen. Op de hoek Bijlmerplein en Flierbosdreef komen bijvoorbeeld 397 appartementen in een voormalig kantoor. Het gebouw heeft een oppervlak van 16.500 m2 en krijgt daar nog eens twee nieuwe verdiepingen bovenop. Op de begane grond komen centrale en commerciële ruimtes.
Sanitair installateur Hoogendoorn uit Woerden verzorgt het sanitair en de vuilwaterafvoeren, drinkwater- en hemelwaterinstallatie en blusvoorzieningen. Michel van der Lingen, projectleider bij Hoogendoorn: “Het is de transformatie van een groot gebouw met 397 een- en tweekamerappartementen. Deze krijgen allemaal een eigen keuken en badkamer met wastafel, toilet en douche. Ten aanzien van het nieuwe dak zorgen we voor de afvoer van regenwater door een volvulsysteem. In twee trappenhuizen komt er een droge blusleiding met op iedere verdieping een aansluiting voor de brandweer. Onze opdrachtgever is bouwbedrijf Plegt-Vos, dat ons in een bouwteam heeft benaderd. In het voortraject hebben we al mee mogen denken over het ontwerp en de uitgangspunten. Wij hebben het technisch ontwerp daardoor zelf kunnen maken.”
Bij Hoogendoorn zijn ze wel gewend aan grote projecten. Zo verzorgde het bedrijf de complete sanitaire installaties voor ASML, Nieuw Hoog Catharijne, Westfield Mall of the Netherlands en diverse hotels en ziekenhuizen. Woningbouw in dit formaat is echter nieuwer voor het bedrijf, vertelt Van der Lingen. “Tegenwoordig worden steeds meer kantoorgebouwen getransformeerd tot woningen, waardoor Hoogendoorn zich ook op dit vlak sterk aan het ontwikkelen is.”
“Al voor de uitvoeringsfase was ons BIM-model gereed. Dit zorgt er niet alleen voor dat de uitvoering efficiënter aan de slag kan, maar resulteert ook in minder aanpassingen en minder clashes”, zegt BIM-modelleur Davy van Huizen. Engineer Henk-Jan Rijneveld vult hem aan: “Ook interessant bij deze transformatie: het waterleidingsysteem is berekend conform de modernste berekentechniek. Deze techniek gaat meer uit van de gebruiker, in dit geval jongeren. Jongeren hebben andere gewoonten en tappatronen dan bijvoorbeeld ouderen en gezinnen. Het systeem in dit pand is daarop berekend.”
De planning vormt een redelijke uitdaging. Het gaat om veel woningen die binnen een relatief kort tijdsbestek gerealiseerd moeten worden. Van der Lingen: “Doordat alles al in BIM was uitgewerkt, hebben wij de hoofdtracés al voor de afbouw kunnen realiseren. Dit scheelt ons ontzettend veel tijd in de afbouwfase. Ook is ongeveer 80% geprefabriceerd. Dit eveneens met het oog op tijdwinst.”
De bouwpartijen zijn bij dit project ook bewust bezig met het beperken van de afvalstromen. Zo wordt bij Hoogendoorn alles, zowel leidingen als sanitaire toestellen, per kamer en zoveel mogelijk verpakkingsvrij op karren aangeleverd. Dit beperkt het afval op de bouw aanzienlijk.
Het is voor het eerst dat Hoogendoorn samenwerkt met Plegt-Vos en dat bevalt prima. Volgens Van der Lingen wil het bouwbedrijf vooral alles samendoen. “Er zijn weinig problemen, maar als ze er zijn, dan proberen we die gezamenlijk op te lossen. De planning is ons niet opgelegd, die hebben we samen gemaakt. Dat zorgt ervoor dat het project goed en vooral ook leuk verloopt.”