BEFRNL

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Vlaanderen
‘Investeer in eigen regie bij online marketing van hotel!’
Thomas Dieben: “Hotels weten dat ze zichzelf moeten vermarkten.”

‘Investeer in eigen regie bij online marketing van hotel!’

Nuttig advies voor hoteliers

Iedereen is het er wel over eens dat digitale marketing een specialistisch vakgebied is geworden. De technologische ontwikkelingen zijn nauwelijks nog bij te houden. Dé vraag? Haalt de hotelier wel alles uit de eigen website? Kan een hotelsite beter worden ingericht op weg naar meer rendement? Volgens Thomas Dieben, eigenaar van Becurious, het online marketingbureau voor de hotellerie, is het antwoord op die vragen ‘Ja’.

1. Als eerste: waarom houd je je alleen bezig met (digitale) hotelmarketing?

“De hotelsector heeft unieke kenmerken. Daardoor heeft ook de online marketing een ander karakter ten opzichte van andere branches. Het allerbelangrijkste is dat een hotelwebsite dezelfde ervaring moet bieden als het moment dat je binnenloopt bij een hotel. Hospitality ‘moet’ onderdeel zijn van die digitale beleving. Ik geloof in de kracht van de driehoek; internettechnologie, hospitality en marketing. Daar hebben we ons met Becurious in de loop der jaren op gespecialiseerd. Het is onze uitdaging om de externe boekings-
sites te verslaan. Die kunnen namelijk nooit het niveau van ‘hospitality’ in hun communicatie overbrengen zoals een hotel dat op de eigen site wel kan. Wij gaan voor een afgestemd ontwerp en een afgestemde uitstraling.” 

2. Het klinkt logisch wat je vertelt. Maar, hoe kan het dan dat veel hotels dit alles dan toch niet zo goed op orde lijken te hebben?

“Toen de boekingssites opkwamen, leek dat voor de hotels een makkelijke manier om potentiële gasten te verwelkomen. De af te dragen commissie was oké. Men vond het eigenlijk wel prima. Maar nu blijkt toch dat er een grote afhankelijkheid is ontstaan van die sites. Tegelijkertijd is het ook zo dat veel consumenten, die zich op zo’n boekingssite oriënteren, vaak tóch even op de originele hotelsite kijken. Juist op dát moment moet je je kans grijpen. Laat meer zien wat de voordelen zijn van direct reserveren. Denk daarbij aan korting op het ontbijt, een latere check-in, gratis parkeren of een welkomdrankje waardoor de gast sneller de bar of het restaurant van het hotel in wordt verleid. Veel hotels pakken die kansen nog niet voldoende.”

Je bent al in de stad aangekomen. Je oriënteert je meteen online. Welk hotel kies je? Je weet dat je ook op je mobieltje verleid wilt worden! (Beeld: Getty Images)

3. Bleek de coronaperiode hierin een omslag?

“Jazeker! Elk hotel wordt nu geconfronteerd met personeelstekort. Men is daarom op zoek naar meer efficiency en dus betere digitalisering. Er lijkt dus wel een bewustzijn te zijn ontstaan in de hotellerie dat men nu ook zélf aan de slag moet. Iedereen heeft de euro’s immers hard nodig!” 

4. Hoe zal de digitalisering van de hotelbranche zich de komende jaren verder gaan ontwikkelen?

“Hotels weten dat ze zichzelf beter moeten vermarkten. Dus, dat ze eigen regie moeten nemen. Zo zullen ze bijvoorbeeld meer dan vroeger eigen ‘Member’-programma’s gaan ontwikkelen. Met andere woorden: de hotellerie gaat investeren in die eigen regie. Strategische online marketing komt hoger op de agenda. En, men weet dat men daar deskundige gespecialiseerde externe partijen voor nodig heeft. Je kunt namelijk niet alles zelf doen!”    

Waar moet een (hotel-)website in 2023 – volgens Thomas Dieben van Becurious – aan voldoen?
1. De User Experience is dé essentie. Zo zal de laadtijd van webpagina’s supersnel moeten zijn om de potentiële gast – de websitebezoeker – vast te houden.
2. De voordelen van direct reserveren – ten opzichte van de externe boekingssites – dienen goed zichtbaar te zijn.
3. De site dient technisch zo te zijn gebouwd dat deze optimaal geïndexeerd wordt door zoekmachines.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details