BEFRNL

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Vlaanderen
In Hotel Rosa gaan gastvrijheid en duurzaamheid hand in hand
Hotel Rosa telt 62 perfect uitgeruste kamers en richt zich zowel op leisure- als op businessgasten.

In Hotel Rosa gaan gastvrijheid en duurzaamheid hand in hand

Duurzaam toerisme wordt steeds belangrijker

Duurzaam toerisme wordt steeds belangrijker. Veel mensen worden zich bewust van de impact van hun reiskeuzes op het milieu, waardoor ze kiezen voor duurzamere alternatieven op het vlak van accommodatie. Streven naar duurzaamheid als hotel helpt om een nieuwe ecologisch bewuste generatie klanten aan te trekken die op zoek zijn naar een reiservaring die comfortabel, duurzaam en sociaal verantwoord is. Hotel Rosa in Oostende is een inspirerend voorbeeld van hoe je als hotelgroep duurzame praktijken in je hotel verankert.

De voorbije jaren hebben de vele vernieuwingen en renovaties van hotels een ware kwaliteitsinjectie gecreëerd in de Oostendse horeca. Sinds juni 2023 heeft de koningin der badsteden er een gloednieuw hotel bij: Hotel Rosa. Gelegen op slechts een steenworp van het strand en het centrum van Oostende, is dit een zeer bijzondere plek waar comfort, gastvrijheid en duurzaamheid hand in hand gaan.

La vie en Rosa

Hotel Rosa, een renovatie van het vroegere Imperial Hotel op de Van Iseghemlaan in Oostende, telt 62 perfect uitgeruste kamers en richt zich op leisure- als op businessgasten. De naam Rosa staat voor ‘Rooms with an Optimistic and Sustainable Attitude’, een verwijzing naar de centrale rol die duurzaamheid speelt in alle acties en activiteiten van het hotel. “Comfort, rust en gastvrijheid gaan in dit hotel perfect hand in hand met ecologisch verantwoord ondernemen”, vertelt Xavier Vercaemst. De zaakvoerder van Flow Hospitality Group, de groep die instaat voor de ondersteuning en uitbating van negen Belgische kwaliteitshotels, legt uit hoe duurzaamheid op verschillende manieren wordt geïntegreerd in de producten en diensten van Hotel Rosa.

Een duurzaam hotel is een hotel waar je tot rust kan komen, zoals Hotel Rosa.

Lekker lokaal

“Voor het ontbijt gebruiken we alleen de beste lokale ingrediënten en producten. We werken uitsluitend samen met leveranciers en producenten die zich bevinden binnen een straal van tien kilometer van Oostende. Zo serveren we in de bar lekkere Belgische drankjes van een lokale brouwerij, honderd procent korte keten. Op die manier laten we onze gasten niet enkel genieten van lekker eten en drinken, maar dragen we ook een steentje bij aan de bescherming van de omgeving. Lokaal inkopen is niet alleen een uitstekende manier om onze CO2-uitstoot te verminderen, we ondersteunen er de lokale economie mee.”

Minimaliseren en recycleren

“In onze dagelijkse operationele taken streven we naar een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Zo wordt er gepoetst met organische schoonmaakproducten, vrij van chemicaliën die schadelijk zijn voor het milieu en voor de gezondheid. De verzorgingsproducten op de kamers zijn ontwikkeld in samenwerking met de lokale cosmeticaproducent Carin Haircosmetics. Daarnaast gebruiken we zo weinig mogelijk papier in alles wat we doen, en we moedigen zowel onze medewerkers als onze gasten aan om zoveel mogelijk te recycleren. Een bijkomend voordeel van meer recycling zijn de lagere kosten voor afvaltransport.”

Innovatie en techniek

“Rosa Hotel zet in op grijswaterrecuperatie, waarbij het water van de kranen en douches wordt gefilterd en dan opgeslagen. Zo kunnen we het opnieuw gebruiken voor zaken die geen drinkwaterkwaliteit vereisen, zoals het doorspoelen van het toilet. We zijn ook aangesloten op het warmtenet van stad Oostende, waardoor we gebruik kunnen maken van groene warmte voor onze verwarming en warm water. Daarnaast hebben we geïnvesteerd in DALI verlichting (Digital Addressable Lighting Interface), waardoor we de verlichting in ons hotel efficiënter kunnen besturen en zo heel wat energie uitsparen. Ten slotte maken we gebruik van de innovatieve Aqualex-drinkwatersystemen om kraantjeswater te filteren. Zo maken we komaf met (plastic) flessenwater, wat ook helpt om onze impact op het milieu te verminderen.”

De verzorgingsproducten op de kamers zijn ontwikkeld in samenwerking met de lokale cosmeticaproducent Carin Haircosmetics.

Mentaal welzijn

“Een duurzaam hotel is ten slotte ook een hotel waar je tot rust kan komen. In onze speciale welzijnsruimte kunnen onze gasten tijd nemen voor zichzelf, weg van het drukke leven van elke dag. Het is een oase van rust om heerlijk te ontspannen, te mediteren, te lezen, yoga te beoefenen, … We willen dat onze gasten zich mentaal en emotioneel goed voelen. Ook dat is duurzaamheid.” ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details