BEFRNL

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Vlaanderen
Hotel Leaders Network 2023: “Inzet op ontwikkelen van mensen is hard nodig”

Hotel Leaders Network 2023: “Inzet op ontwikkelen van mensen is hard nodig”

Om de komende jaren voldoende en gekwalificeerd personeel te hebben, is het belangrijk dat de hospitality sector veel meer gaat inzetten op het boeien en ontwikkelen van mensen. Dit appèl deden Dominique Hermans en Jan Spooren tijdens het Hotel Leaders Network 2023, afgelopen vrijdag 17 februari in de Beurs van Berlage te Amsterdam. “Als mediapartner van het event zijn we natuurlijk ook aanwezig,” zegt Daniël Bundel, Projectmanager van HOTELVAK. “Goed om met diverse hotel leaders in gesprek te kunnen gaan en te horen welke uitdagingen er momenteel zijn, wat goed gaat en uiteraard welke thema’s er zoal spelen. Wij hebben een aantal punten genoteerd die we graag delen.”

Dominique Hermans, CEO Randstad Northern Europe, bracht een helder perspectief op de toekomst van de arbeidsmarkt. “Richting 2026 zien we een structurele schaarste in operationele functies, huishoudelijke diensten en hotelmanagementfuncties. Die zijn en blijven niet eenvoudig te vervullen. De sector wordt bovendien als beneden gemiddeld aantrekkelijk ervaren. Drie vacatures op één sollicitant is geen uitzondering. Het is dus de uitdaging om potentiële kandidaten te verleiden. Daarvoor zijn de arbeidsvoorwaarden en concrete ontwikkelmogelijkheden van doorslaggevend belang.”

Jan Spooren, voorheen L&D bij Radisson en tegenwoordig bij Bose werkzaam als Global Talent Development leader, sprak over het belang van Learning en Development en hoe dit ingezet kan worden voor het vinden van nieuw talent en het binden en boeien van huidig talent: “De sector maakt niet genoeg gebruik van de talenten. De klassieke trainingsmogelijkheden zijn daarvoor niet meer toereikend. Die gaan immers vooral over vaardigheden en ontwikkeling in de huidige rol. Wat maakt de sector aantrekkelijk voor de nieuwe generatie? Daarvoor is een hele andere benadering nodig. Het is de kunst mensen hun talent te laten ontdekken en daar moeten we tijd voor maken.”

Spooren pleitte voor de inzet van instrumenten als individuele ontwikkelplannen om een ‘life long learning journey’ te ondersteunen. “Een lineaire ontwikkelroute werkt niet. Het gaat erom mensen op een organische manier te ontwikkelen. Als hospitality bedrijven moeten we de condities voor persoonlijke groei creëren, waarbij mensen hun eigen pad kunnen volgen. Daarvoor zijn geen standaardoplossingen. De passie van de medewerker zelf is de sleutel.”

Inspirerende pitches

Daarna vonden er drie inspirerende pitches van start-ups plaats die zich onder begeleiding van Stef Driessen (ABN AMRO) presenteerden aan de aanwezige hotel leaders. De winnaar was R8 Technologies, vertegenwoordigd door Sebastiaan Jager. Hij wist de zaal te overtuigen met Jenny, een innovatieve AI oplossing voor de optimalisering van klimaatbeheersing. Hiermee kan een hotel zonder investeringskosten aan de hand van kleine ingrepen een stevige verlaging van de energiekosten realiseren.

Cabaretier Micha Wertheim nam de dag op zijn eigen humoristische wijze door in de traditionele Hotelrede. Een samenvatting geven is onmogelijk, maar het was iets met teveel kussentjes op een hotelbed en het belang van ‘mensvriendelijke’ lichtknopjes…

Na een walking network dinner sloot de Hotelvrijmibo – dit jaar extra uitgebreid vanwege het 15-jarig jubileum – het evenement ontspannen en gezellig af. Hotel Leaders Network 2023 werd georganiseerd door Melle Pegman en Jacob de Graaff en werd gemodereerd door Michelle Zandbergen en Sander Allegro. Melle en Jacob kijken terug op een zeer geslaagd evenement: “Alles klopte. Er waren ongeveer 200 toonaangevende hotel leaders. Uiteraard de vaste kern maar ook flink wat nieuwe gezichten. Mensen kwamen overal vandaan, van Maastricht tot Groningen. We zijn trots dat we zoveel hoteliers met elkaar in verbinding hebben mogen brengen en een inhoudelijk waardevol programma hebben mogen faciliteren.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details