BEFRNL

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Vlaanderen
Harmonieus lijnenspel voor exclusief woon- en hotelcomplex

Harmonieus lijnenspel voor exclusief woon- en hotelcomplex

Het residentiële complex ‘La Rive’ vormt het sluitstuk van het prestigieuze project La Réserve in Knokke-Heist. Aan de oevers van het Zegemeer genieten de bewoners van hun luxeappartementen en de rustgevende groene omgeving. Centraal in het totaalconcept van La Réserve staat het gelijknamige hotel, dat net als de appartementsgebouwen is ontworpen met respect voor de typische stijl die de mondaine badstad kenmerkt.

Aan weerszijden van hotel La Réserve verrezen twee symmetrische residentiële vleugels.

Hotel La Réserve is al sinds 1949 een begrip in Knokke-Heist. Toen Compagnie het Zoute in 2004 het plan opvatte om de aanpalende gronden op de site te ontwikkelen, was het behoud ervan dan ook een must. De vastgoedontwikkelaar schakelde Luc Declercq van EL Architects in om een totaalconcept te ontwerpen, met het hotel als centraal speerpunt. Van daaruit werkte de architect aan weerszijden twee symmetrische residentiële vleugels uit. Het hotel ligt in het midden van wat Knokke-Heist zijn culturele as noemt. Deze loopt van het casino over La Réserve en cultuurcentrum de Scharpoord tot de vernieuwde omgeving van Duinenwater. Het RUP stelde dat het hotel een opening van 10 bij 10 meter moest hebben om die as te visualiseren. “Dat bepaalde in grote mate het uitzicht van het statige hotel. Voor de appartementsblokken koos ik bewust een evenwichtige constructie met een rustige aanblik die de traditionele look van het Zoute benadrukt”, vertelt Luc Declercq.

De rode dakpannen weerspiegelen het typische karakter van het Zoute.

Mix van witsteen en blauwe hardsteen

In de eerste fase van het project werden de oostelijke woonvleugel en het hotel gerealiseerd. De tweede fase omvatte de bouw van ‘La Rive’, de westelijke vleugel van het residentiële complex. “Tussen beide uitvoeringen zat wel wat tijd, waardoor we het initiële concept geactualiseerd hebben naar de huidige tijdsgeest”, gaat Luc Declercq verder. “Dat vertaalde zich in een andere typologie van woningen, met een mix van twee- tot vijfslaapkamerappartementen.”

Qua architectuur bleef Luc Declercq trouw aan zijn oorspronkelijke idee. “We wilden een harmonieus geheel creëren vanuit een horizontaal en verticaal lijnenspel tussen het hotel en de appartementsblokken. Voor de gevel van La Rive kozen we dezelfde natuursteen als die van de eerste fase. 

Deze witsteen belichaamt het typische Knokke-Heist, maar is esthetischer dan een witgeschilderde baksteen. Bovendien is de natuursteen duurzamer door zijn vuilafstotende, zelfreinigende karakter. De aanblik doet denken aan grandioze gebouwen in Parijs. Aan de zijde van het Zegemeer is de onderste bouwlaag bekleed met blauwe hardsteen, die eveneens terug te vinden is op de hotelgevel. Ook voor het dak bleven we trouw aan de rode pannen uit fase één.”

Zowel voor- als achteraan beschikken de luxueuze appartementen over diepe terrassen met ingeklemde glazen balustrades, die de gevel een krachtige uitstraling geven. Onderaan eindigen de balustrades in aluminium profielen, die speciaal geplooid en getrokken zijn om een optimale afwatering te garanderen en zo te vermijden dat regenwater over de witsteen sijpelt.

Het statige hotel heeft een krachtige uitstraling dankzij de horizontale en verticale belijning.

Vooruitstrevend totaalconcept

Qua isolatie- en ventilatienormen was het initiële ontwerp zijn tijd al ver vooruit. Luc Declercq: “Ons concept werd voor 2010 uitgewerkt. Toch streefden we van bij het begin naar hoogwaardige isolatie en krachtige ventilatiesystemen. Daardoor hebben we onze plannen niet moeten aanpassen bij de tweede fase. Wat wel de nodige aandacht vroeg, was de koppeling van de ondergrondse garages. Initieel zouden beide appartementsgebouwen twee kelderniveaus krijgen. La Rive heeft er uiteindelijk maar één. Hierdoor moesten we de tijdelijke wanden op het tweede niveau van de oostelijke vleugel herzien. Verder bouwden we ook waterkerende constructies om te vermijden dat we het Zegemeer zouden leegpompen bij het bouwen van de kelder. Tot slot was door de aanwezigheid van het hotel de rook- en warmteafvoerinstallatie (RWA) behoorlijk ingrijpend, zowel qua techniek als ondergrondse kanalisaties. Hiervoor integreerden we een grote luchtopening in de oksel van het gebouw. Er is ook een noodgenerator aanwezig voor rookevacuatie bij brand.”

Onder leiding van Glenn Sestig Architects ondergaat het interieur van hotel La Réserve een grondige make-over. Op het gelijkvloers wordt de lobby heringericht, met onder meer een restaurant geleid door Peter Goossens. De opening is voorzien voor deze zomer.

Het interieur van hotel La Réserve krijgt een grondige make-over.

Betca – Prefabbetonwanden en -kolommen

Voor La Rive – de tweede fase van het prestigieuze bouwproject La Réserve in Knokke-Heist – leverde Betca alle prefabbetonwanden en -kolommen, zowel voor de ondergrondse parking als de bovenbouw – in totaal goed voor zo’n 1.232 prefabbetonelementen. “Het prefabbeton is op maat gemaakt, wat we voor elk project doen. Qua structuur en samenstelling zijn de wanden en kolommen standaard uitgevoerd”, vertelt Betca-salesverantwoordelijke Lorenz Van Campenhout. “Voor ons vormde dit project dan ook geen grote uitdaging, behalve wat de strakke timing betreft. Maar ook die hebben we zonder problemen gehaald. Dit type opdrachten sluit mooi aan bij onze expertise. Omdat we een familiebedrijf zijn, slagen we er bovendien in snel te schakelen waar nodig.” Voor deze opdracht werd Betca gecontacteerd door aannemer AB-Eiffage, die instond voor de gesloten ruwbouw. Met hen werkte de prefabbetonspecialist uit Rumst al meerdere keren samen en heeft het bedrijf ook twee andere projecten lopen. “Door onze uitgebreide kennis op het vlak van maatwerk onderscheiden we ons op de markt en dat weten aannemers te appreciëren. Verder werken we met de nieuwste technologieën zoals BIM, wat een soepele coördinatie met alle betrokkenen garandeert. Dit project is opnieuw een mooi staaltje van ons kunnen, waar we dan ook best trots op zijn.”

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Compagnie het Zoute (Knokke-Heist)
  • Architect EL Architects (Knokke-Heist, Kortrijk)
  • Hoofdaannemer(s) AB-Eiffage (Antwerpen)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details