BEFRNL

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Vlaanderen
En het nieuwe internationale Green Globe-label in België gaat naar …
In de kamer vinden gasten een energiekaart om onnodig verbruik van energie zoals verlichting, verwarming en koeling te vermijden.

En het nieuwe internationale Green Globe-label in België gaat naar …

 Het Yalo Urban Boutique Hotel in de Gentse Brabantdam is bekroond met het Green Globe-label. Deze internationale duurzaamheidserkenning wordt wereldwijd toegekend aan 500 locaties in 90 landen. In België dragen ook het Crowne Plaza Brussels Airport en easyHotel Brussels City Centre dit label. Yalo liet zich nog voor de bouw van het hotel al bijstaan door Green Label Service, wat mee de doordachte duurzame visie verklaart.

In België voldoen slechts drie hotels aan de 385 criteria van het Green Globe duurzaamheidslabel. Eén daarvan is het Yalo Urban Boutique Hotel. Het label wordt toegekend op basis van een grondige, onafhankelijke jaarlijkse audit. Het is een totaalanalyse die de ecologische, economische en sociale troeven van een hotel onder de loep neemt. Yalo werd in dit proces begeleid en geauditeerd door Green Label Service. “Het is een en-en-enverhaal”, licht Chrissy van Meersbergen van de onafhankelijke organisatie toe. “We onderzoeken grondig hoe goed het hotel scoort op milieucriteria zoals energiebesparing, water- en afvalbeheer, verminderde CO2-uitstoot, maar evenzeer gaan we na welke goede doelen de organisatie ondersteunt en hoe ze bijdraagt aan de lokale economie door samen te werken met nabij gelegen leveranciers en partners.”

Gasten die meerdere nachten verblijven bij Yalo kunnen er binnenkort voor kiezen om de kamerschoonmaak over te slaan en die besparing te schenken aan een goed doel.

Groen van bij de bouw

Yalo rekent al van bij het prille begin, van nog voor de bouw van het hotel, op het deskundige advies van Chrissy. “Dit gaf ons de kans om vooraf heel relevante extra tips over onder meer de temperatuurregeling per locatie, de plaatsing van waterbesparende douches, zonnepanelen, een groen dak, … toe te passen in het ontwerp”, zegt Paul Suy, general manager van Yalo. “Al is een duurzaam beleid niets zonder betrokken personeel. We voorzien dan ook duurzaamheidstrainingen voor elke medewerker, van bij zijn of haar start. Dit maakt logischerwijs deel uit van de vereisten van Green Globe. Zo creëer je als het ware echte ambassadeurs van een groenere planeet binnen je eigen werkomgeving. Door onze mensen bewust te maken van de noodzaak hiervan, maken wij ze ook extra trots op hun werkplek.”

Duurzaamheid met flexibiliteit

Elk hotel is anders, met een eigen karakter en eigen beperkingen. Daarom is het belangrijk dat iedere vestiging een eigen invulling geeft aan de opvatting van duurzaamheid. Ook gasten kunnen hier aan meewerken, als ze dat wensen. “Zo kunnen bij Yalo gasten die meerdere nachten blijven er binnenkort voor kiezen om de kamerschoonmaak over te slaan en die besparing te schenken aan een goed doel”, zegt Chrissy. “Ze werken ook aan een project om medewerkers een dag per jaar vrij te geven voor vrijwilligerswerk.”

In het bedrijfsleven is de vraag naar duurzame oplossingen al zo ingeburgerd, dat een keurmerk als Green Globe een duidelijke meerwaarde betekent bij de boekingsbeslissing van tal van eventplanners en bedrijven. “Particuliere klanten kijken misschien wel in de eerste plaats naar de prijs, de locatie en de faciliteiten, maar ook daar zien we dat het duurzame beleid van een hotel steeds leidt tot hogere reviews”, zegt Chrissy. “Recent onderzoek van Booking.com toonde aan dat een keurmerk als Green Globe zelfs tot 8 procent hogere gastenreviews zou leiden.” Ten slotte biedt het Green Globe keurmerk ook een bijkomende troef die steeds belangrijker wordt: het trekt talentvolle medewerkers aan. Vooral de jongere generatie wil zich kunnen ontplooien in een werkomgeving die aansluit bij hun waarden en toekomstvisie. Bij Yalo uit zich dat onder meer in opleidingsmogelijkheden.

In het restaurant wordt gewerkt met lokale, verse en biologische producten.

Respect voor het milieu

Waarom Yalo het label in ontvangst mocht nemen? De ene duurzame toepassing is al zichtbaarder dan de andere. Onder meer de inspanningen voor energie-efficiëntie vinden we op het dak. Het groendak vermindert de CO2-uitstoot en voor de warmwatervoorziening plaatste het hotel zonnepanelen. In de kamer vinden gasten een energiekaart om onnodig verbruik van de opgewekte energie zoals verlichting, verwarming en koeling te vermijden. Met ledlampen en lichtsensoren wordt ook bespaard. Zuinig zijn met water doet Yalo door de handdoeken op de kamers enkel te verschonen op verzoek. Hetzelfde gebeurt met beddengoed. Al worden na drie nachten wel verse lakens gelegd. Zonder afbreuk te doen aan comfort, zijn de douches en waterkranen gekozen omdat ze waterbesparend zijn. Binnenkort komen er ook laadpunten voor elektrische en hybridewagens op hun parking.

Ook op sociaal en maatschappelijk vlak draagt Yalo meer dan een steentje bij, onder meer door lokale goede doelen te steunen, maar ook in hun productkeuzes. Hun voorkeur gaat naar verse en lokale ingrediënten. Als het kan, ook biologisch. Zo werken ze samen met leveranciers als Dierendonck, De Jager, Claessens en tal van anderen die hun duurzaamheidsvisie ondersteunen. Ook in hun dranken, met wijn gemaakt van druiven uit Lochristi, en met suggesties voor gasten om langs te gaan in plaatselijke shops en restaurants. Van gecertificeerde milieuvriendelijke papierproducten tot biologisch afbreekbare schoonmaakproducten. Hun gedrukt materiaal – hoewel digitaal de voorkeur geniet – is op milieuvriendelijk papier, de inkt op basis van plantaardige oliën. De Grown Alchemist badkamerproducten in dispensers zijn vrij van schadelijke ingrediënten. ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details