BEFRNL

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Vlaanderen
Do good initiatief GiveMe5 wint Omarmprijs 2022

Do good initiatief GiveMe5 wint Omarmprijs 2022

The Present stelt met hotels kamers beschikbaar voor economisch daklozen

Het do good initiatief GiveMe5 heeft de 8e editie van de Omarmprijs gewonnen. Deze prijs wordt jaarlijks door het PACT voor Amsterdam uitgereikt aan bestaande initiatieven die kansen creëren voor Amsterdammers met een krappe portemonnee. GiveMe5, een project van stichting The Present, nodigt hotels uit om vijf kamers beschikbaar te stellen aan economisch daklozen. Een groep die – mede door de oplopende inflatie en woningcrisis – gestaag groeit. De Amsterdamse hotels Kimpton de Witt, Pestana Riverside Amsterdam en Holiday Inn Express nemen al deel aan het initiatief. In de toekomst hoopt GiveMe5 hun impact te vergroten door samen met lokale hotels ook economisch daklozen in Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven en Groningen een tijdelijke woonplek te bieden.

Hotelkamers voor economisch daklozen in Amsterdam

GiveMe5 is een initiatief van The Present, een stichting die werkt aan een meer inclusieve samenleving. Door middel van matchmaking, events en campagnes verbindt The Present ondernemers met maatschappelijke initiatieven om vanuit hun expertise bij te kunnen dragen. Voor GiveMe5 moedigen zij specifiek de hotelbranche aan om per hotel vijf kamers of 1% van hun totale bezetting beschikbaar te stellen aan economisch daklozen, die door een samenloop van omstandigheden (faillissement, scheiding, verlies van baan) hun huis hebben verloren en op straat belandden. Hotels kunnen een cruciale positieve rol in spelen door hun kamers beschikbaar te stellen voor een periode van drie maanden; de tijd die iemand nodig heeft om uit de survivalmode te komen en weer een leven op te bouwen. Marnix Geus, initiatiefnemer GiveMe5: “Een tijdelijke, veilige woonplek geeft economisch daklozen de rust en ruimte geeft om stil te staan, zelfvertrouwen te winnen en vooruit te kijken. We zijn enorm blij dat dit erkend wordt, zowel door het PACT voor Amsterdam als de hotels waarmee we samenwerken.” Op dit moment nemen zeven verschillende hotels in Amsterdam deel aan GiveMe5, waaronder Kimpton de Witt, Pestana Riverside Amsterdam & Holiday Inn Express. Het deelnemende Jaz Hotel gaat zelfs nog een stapje verder en biedt naast een kamer ook een traineeship aan de nieuwe bewoner.

De Omarmprijs 2022

Al sinds 2014 wordt de Omarmprijs uitgereikt aan bestaande initiatieven die kansen creëren voor Amsterdammers met een krappe portemonnee. Dit jaar zijn er in totaal 24 verschillende initiatieven genomineerd en beoordeeld door een 8-koppige jury, met onder meer Marjolein Moorman, Martin van Engel en Ugur Pekdemir. Zij hielden rekening met onder andere originaliteit, persoonlijke betrokkenheid, concrete verandering van een situatie en respect voor mens in milieu. De uitreiking van de Omarmprijs 2022 vond deze middag plaats in Podium Mozaïek in Amsterdam West.

Hotelondernemers die zich aan willen sluiten bij GiveMe5 kunnen dat doen via https://www.giveme5.world/.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details