BEFRNL

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Vlaanderen
​De toekomst van hotelcommunicatie: AI en chatbots omarmen
Chatbots helpen je de gastervaring en het aanbod in je hotel te optimaliseren op basis van gerichte data en informatie.

​De toekomst van hotelcommunicatie: AI en chatbots omarmen

De hospitalitysector zit niet stil, integendeel. Hoteluitbaters zijn voortdurend op zoek naar manieren om de ervaring van hun gasten te verbeteren en de activiteiten van hun hotel te stroomlijnen. De communicatie met de gasten is een van de domeinen waar innovatie een welkome gast is. Tot nu toe bellen hotels hun klanten vooral op of sturen ze hen e-mails. Dat vraagt veel tijd en is niet altijd even efficiënt. AI-gebaseerde berichtenplatformen zijn in dat opzicht een betere optie. Hoe kunnen hotels deze technologieën inzetten om de communicatie met hun gasten te verbeteren? En hoe draagt het bij tot de algemene tevredenheid?  

Berichtenplatformen op basis van AI

De voorbije jaren deden AI-gestuurde berichtenplatformen hun intrede als een populaire oplossing voor bedrijven die de communicatie met hun klanten willen verbeteren. Deze platformen gebruiken natuurlijke taalverwerking (NLP) en machinelearning om gesprekken te automatiseren en gepersonaliseerde antwoorden te genereren. Ook hotels kunnen zulke platformen inzetten om hun gasten op een efficiëntere en gemakkelijke manier te laten communiceren met het hotelpersoneel.

Operaties stroomlijnen met chatbots

Een van de voornaamste voordelen van AI-gestuurde berichtenplatformen is dat ze taken automatiseren waarvoor normaal de tussenkomst van een medewerker nodig is. Zo kunnen hotelchatbots aanvragen voor roomservice verwerken, boekingen afhandelen en veelgestelde vragen beantwoorden. Op die manier kan het hotelpersoneel zich concentreren op complexere taken en genieten gasten van een snellere en vlottere ervaring.

Een gepersonaliseerde hotelervaring

Vlotte communicatie met de hotelgast is essentieel om een gepersonaliseerde ervaring te creëren. Berichtenplatformen op basis van kunstmatige intelligentie kunnen daarbij helpen. Door data te verzamelen over de voorkeuren en het gedrag van gasten kunnen deze platformen tips en aanbevelingen delen op maat van de individuele gast. Aan een gast die regelmatig roomservice bestelt, zou het platform bijvoorbeeld gepersonaliseerde menusuggesties kunnen doen.

Een chatbot is 24/7 beschikbaar voor je gasten en hun vragen.

De rol van ChatGPT in berichtenplatformen

ChatGPT is een AI-taalmodel dat geïntegreerd kan worden in berichtenplatformen om antwoorden menselijker te laten klinken. Deze technologie is extra interessant voor de hotelsector, waar gasten een gepersonaliseerde en empathische vorm van communicatie verwachten. Door ChatGPT in te zetten, kunnen hotels gesprekken natuurlijker laten verlopen en beter inspelen op de behoeften van hun gasten.

Realtimeondersteuning voor gasten

Met een AI-gestuurd berichtenplatform kunnen gasten in real time ondersteund worden. Dit is essentieel om op tijd in te kunnen spelen op de behoeften van de gasten. Met chatbots en AI-taalmodellen kunnen hotels de klok rond en elke dag van de week ondersteuning bieden en problemen snel oplossen. De klantentevredenheid gaat hierdoor omhoog en de werkdruk voor het personeel naar omlaag.

Chatbots: ervaring van gasten verbeteren

Heb je ooit al gedacht aan het gebruik van chatbots om te communiceren met je gasten? Chatbots zijn computerprogramma’s die menselijke gesprekken simuleren en vragen van gasten snel beantwoorden. Ze kunnen worden ingezet voor de meest uiteenlopende taken – van het verwerken van boekingen tot het afhandelen van roomservicebestellingen – en ze zijn 24/7 beschikbaar. 

Als een gast restauranttips vraagt, kan een chatbot persoonlijke suggesties doen op basis van voorkeuren uit het verleden of een specifiek dieet. Of wanneer een gast een probleem meldt in zijn kamer kan een chatbot dat probleem meteen doorgeven aan de juiste medewerker die het dan komt oplossen.

Chatbots zijn ook nuttig om waardevolle data over je gasten te verzamelen. Door de gesprekken van je gasten met je chatbot te analyseren, krijg je inzicht in hun voorkeuren, behoeften en pijnpunten. Deze informatie helpt je om de gastervaring meteen te optimaliseren. Tegelijk kan je op basis van deze data beslissingen nemen om het aanbod van je hotel doelgericht te verbeteren.

Conclusie: naarmate de hospitalitysector verder evolueert, hebben hotels die nieuwe technologie omarmen de grootste kans op slagen. Door gebruik te maken van chatbots en andere AI-oplossingen kunnen ze de ervaring van hun gasten verbeteren, de werking van hun hotel stroomlijnen en een voorsprong uitbouwen ten opzichte van hun concurrenten. ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details