BEFRNL

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Vlaanderen
De ruwbouw voor het meest duurzame  Van der Valk hotel staat overeind

De ruwbouw voor het meest duurzame Van der Valk hotel staat overeind

Elke tien dagen een verdieping omhoog

Wie met regelmaat over de A1 rijdt, zag het gebouw in de afgelopen periode uit de grond tevoorschijn komen: Dura Vermeer Bouw Hengelo bouwt hier het nieuwe, duurzame Van der Valk hotel in Deventer.

Het Van der Valk hotel telt tien verdiepingen, waarin 140 hotelkamers, een restaurant, zeven vergaderruimtes en twee congreszalen worden ingericht. Op de negende en tiende verdieping komen een fitnesscentrum en wellnesscentrum met zwembad. Ontwikkelend bouwer Dura Vermeer Bouw Hengelo realiseert voor het hotel de ruwbouw, gevels en ruwe binnenafbouw.

Balkons met steenstrips

Een staaltje van slim werken leverde Dura Vermeer bij de balkons, die met steenstrips bekleed moesten worden. “Bij dit soort werk wordt het mooiste resultaat bereikt als onder geconditioneerde omstandigheden wordt gewerkt”, vertelt Huub Scholten, uitvoerder van Dura Vermeer. “Daarom hebben we op de bouwplaats een soort balkonfabriek gebouwd, binnen het bereik van de torenkraan. Op platte wagens en in een verwarmde tent hebben we de balkons voorzien van steenstrips. Daarna stonden ze meteen klaar voor het transport naar boven. Zo konden we ook met slecht weer doorwerken.”

egbertdeboer.com-20200406-0070hr-kopieren

Voor de torenkraan gold een strakke logistiek.

 

Uitdagende logistiek

Om alle ruwbouwwerkzaamheden strak op elkaar te laten aansluiten, trokken alle partijen intensief met elkaar op. Gezamenlijk bepaalden zij de logistiek van de torenkraan. “We hebben diverse scenario’s uitgewerkt”, vertelt Scholten. “Konden we beter twee of drie betonwanden per dag neerzetten? En kon de vloer beter in twee of drie shifts worden aangebracht? Die aanpak heeft ons veel tijdwinst opgeleverd. Ook de dagstartgesprekken over veiligheid, kwaliteit, respect en planning hielpen om de puntjes op de ‘i’ te zetten.”

Veiligheid borgen

Terwijl de ene ploeg met de ruwbouw naar de bovenste verdieping van het gebouw klom – met elke tien dagen een verdieping – begon een andere ploeg op de tweede verdieping de gevels dicht te maken zodat hier de binnenafbouw kon beginnen. Vervolgens zakten van bovenaf de steigers weer naar beneden, om per verdieping de buitenplafonds en glazen balustrades aan te brengen. Scholten: “Je begrijpt dat hier een logistieke planning achter moet zitten, die voor iedereen de veiligheid waarborgt.”

Eyecatcher

De lobby is opgesierd met een in het werk gestorte, ronde betontrap die gebogen naar boven loopt. “Dit vakmanswerk hebben we overgelaten aan een specialist met ervaring in dit soort betonwerk, ook bij andere Van der Valk hotels. Het was een intensieve klus qua maatvoering en vlechtwerk, maar het resultaat mag er zijn.”

Uit oogpunt van duurzaamheid werd overal gekozen voor duurzame installaties, zoals een hoogtemperatuur warmtepomp, een warmtekoudeopslag (WKO) en het door Linthorst Techniek ontwikkelde KAT-systeem, dat warme lucht uit de keuken reinigt en hergebruikt. Het dak werd volgelegd met zonnepanelen. Dura Vermeer op haar beurt voorzag de gevels van triple beglazing en hanteerde voor de spouwmuren en het dak extra hoge isolatiewaardes.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details