BEFRNL

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Vlaanderen
D-ZAJN geeft compacte hotelkamers nieuwe adem in Gent
Bij het eerste ontwerp waren de uitbaters meteen overtuigd.

D-ZAJN geeft compacte hotelkamers nieuwe adem in Gent

De kleinste details maken het grootste verschil in de beleving van een hotelkamer. Van de textuur van de stoffen tot de geur in de lucht: elk element draagt bij aan de sfeer. Dat weten ook de uitbaters van Astoria Hotel, een van de laatste familiehotels in Gent. Door zijn centrale ligging, vlak bij Station Gent-Sint-Pieters, is het driesterrenhotel populair bij zakenmensen. Voor de herinrichting van enkele kleinere kamers vertrouwden de uitbaters op ontwerpbureau D-ZAJN. Met het gebruik van lichte zandkleuren, zachte texturen en meubilair in Master Oak gaven zij de compacte kamers een ruime uitstraling.

Het Astoria Hotel telt een dertigtal kamers en wordt uitgebaat door de dochter en zoon van de oprichters. De service is warm en persoonlijk. Enkele van de kleinere kamers konden een upgrade gebruiken. Spek naar de bek van het toonaangevende ontwerpbureau D-ZAJN uit Oostende. Zaakvoerder en interieurarchitect Julie Dereu: “In een aantal kamers waren nog kasten rond het bed ingebouwd. Dat neemt veel plaats in en is bovendien ook extra poetswerk. Ik kreeg de vraag om de kamers luchtiger en onderhoudsvriendelijker te maken.”

Lichte kleuren en een zandstructuur creëren een gezellige sfeer.

Slimme oplossingen

Origineel wilden de uitbaters werken met harde kleuren, maar in een kleine kamer kunnen die erg clashen. Julie: “De zanderige kleur en textuur waar we op uitgekomen zijn, geven een huiselijke toets en laten de kamer lichter en ruimer lijken. Door met een lichte korrel te werken, geef je de kamer ook iets zintuiglijks. De combinatie met de lichte houtsoort resulteert in een gezellige sfeer. Dat is niet alleen mijn mening: de bezoekers van Astoria Hotel zeggen hetzelfde.”

Om de kamers een tweede adem te geven, werden ze volledig gestript. Elektriciteit, gordijnen, verlichting en meubilair werden verwijderd. Enkel de recent gerenoveerde badkamer mocht blijven. Om geluidsoverdracht naar omliggende kamers te beperken, werden de technieken niet in de muur geslepen maar achter een valse wand verstopt. Die wand loopt achter het bed en eindigt met een indirecte verlichting op ooghoogte. Een originele manier om een intieme sfeer op te roepen en tegelijk een erg praktische oplossing. 

Het compacte bureau is vervaardigd uit Master Oak.

Snel schakelen

“Het was een uitdaging om alle vereisten van een driesterrenhotel een plaats te geven in zo’n compacte kamer”, geeft Julie toe. “Zo moet er bijvoorbeeld een bureau in elke hotelkamer zijn. We maakten een meubel in Master Oak, een hoogwaardig laminaat, naast het bed. Ook de kast en minibar kregen dezelfde afwerking. Het was puzzelen met het meubilair. Gelukkig ben ik intussen ervaren in het ontwerpen van kleine kamers.”

Met de hoteluitbaters was er meteen een klik. Belangrijk als je snel wil schakelen, wat vaak het geval is in de hospitalitysector. “Na een moodboard voor te leggen aan mijn klanten, maak ik verschillende ontwerpen. Ik geef enkele opties en kijk wat hen het meeste aanspreekt. Zeker bij nieuwe klanten is dit een belangrijk deel van het proces. Bij dit project gingen we in slechts een maand tijd van het ontwerp naar het opvragen van stalen en inplannen van aannemers. Bij D-ZAJN hebben we de ervaring en de contacten om snel tot een efficiënte realisatie te komen.”

De indirecte verlichting is samen met de technieken achter een valse wand geïnstalleerd.

Tijdloze ruimtes

Dat het ontwerp een succes is, blijkt niet alleen uit de enthousiaste reacties van hotelgasten. Intussen werkt Julie aan het ontwerp voor een suite, die voor de zomer klaar moet zijn. “Interieurontwerp in hotels gaat niet alleen over trends volgen, maar ook over het creëren van tijdloze ruimtes die relevant blijven en een blijvende indruk achterlaten op de gasten”, besluit ze. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details