BEFRNL

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Vlaanderen
Café Coureur is de wielerhotspot van Vlaanderen

Café Coureur is de wielerhotspot van Vlaanderen

Totaaloplossing voor hotel volledig in teken van de wielersport

Café Coureur opende eind vorig jaar in het Limburgse Kerniel de deuren als eerste wielerhotspot in Vlaanderen. Duravit stond in voor het volledige sanitair en de aankleding van de badkamers in het hotel en was vanaf de start van het project betrokken bij de plannen. Voor dit project kon Duravit putten uit zijn volledige aanbod, van badkamermeubels en urinoirs, over kraanwerk en douchebakken, tot accessoires en ophangsystemen. Zo demonstreert de toonaangevende leverancier van designbadkamers hoe zijn portfolio oplossingen biedt voor de meest veeleisende projecten.

Café Coureur in het Limburgse Kerniel, deelgemeente van Borgloon, is de eerste wielerhotspot van Vlaanderen. De voormalige dorpsschool werd gered van de leegstand, volledig gerenoveerd en uitgebreid met een moderne aanbouw. Sinds begin oktober kunnen wielertoeristen en flandriens van alle kalibers hier eten, drinken en slapen in een 360-graden-belevingsconcept dat de koers ademt.

De inkomhal is een replica van het Kuipke in Gent. De hotelkamers hebben geen standaardnummering, maar dragen de nummers van kaderplaatsjes van Limburgse (ex)-profwielrenners. En vanop hun hotelkamer kunnen de gasten via camerabeelden hun fiets zien staan in de fietskluis. Er is ook een massageruimte en een wellness, waarvan de jacuzzi een adembenemend panoramisch zicht biedt over Haspengouw. Er werd een lange rechte lijn inclusief kasseihelling aangelegd om het terras van het wielercafé te bereiken. Hier kan men tijdens het recupereren straffe koersverhalen ophalen bij een fris koersbiertje.

Verhoogde kranen om makkelijk bidons te vullen.

Alle sanitair- en badkamervoorzieningen

​Café Coureur is het geesteskind van Bart Gregoor, Peter Lantmeeters en zijn zoon Thomas. Voor hen staan de beleving en het comfort van de gasten absoluut centraal. Daarom betrok interieurarchitect Patrick Janssen van bij het begin de leveranciers om mee te denken over de meest geschikte oplossingen. Duravit bleek al snel de juiste partner voor alle sanitair- en badkamervoorzieningen: van de urinoirs, wc’s, douches en wastafels, over de scheidingswanden, ophangsystemen van de wc’s en drukplaten voor de spoelbakken, tot al het kraanwerk, alle accessoires en zelfs spiegels met ledverlichting en sensorbediening.

“Het Duravit-portfolio omvat het volledige spectrum van sanitaire producten: van de technologie achter de wand tot alle technische en designelementen om de badkamer in te richten. We zijn uitgegaan van de noden van de fietser en hebben op basis hiervan de juiste oplossingen gekozen”, vertelt marketingmanager Steve Souverijns van Duravit. “Steve heeft ons van minuut één volledig ontzorgd”, vertelt Peter Lantmeeters. “Hij luisterde naar onze visie en kwam keer op keer met concrete voorstellen die passen binnen het concept dat we voor ogen hadden. Het was een plezier om elke suggestie eenvoudigweg te weerhouden en zo snel progressie te maken.”

Zo werd bijvoorbeeld overal hoog kraanwerk geplaatst zodat de gasten makkelijk hun bidons kunnen vullen aan de wastafel. Wie gebruikmaakt van de openbare toiletten, herkent meteen het gravelthema, een fietsdiscipline die momenteel zeer populair is. De vloer bestaat uit kasseien en er werd gekozen voor mat antracietkleurige toiletten, witte opzettafels uit de reeks Happy D.2 Plus en matzwarte accessoires ontworpen door de bekende designer Philippe Starck. De donkere kleuren passen perfect in het thema en maken de toiletten onderhoudsvriendelijker. Voor de accessoires in de badkamers werd dan weer gekozen voor chroom modellen uit de meest recente Starck-T-reeks.

Catacomben van Roubaix 

​De passant die in Café Coureur een douche neemt, waant zich in de catacomben van de wielerpiste van Roubaix. Zowel in de mannen- als vrouwendouches werden de iconische betonnen hoekelementen identiek nagebouwd. De douches zijn voorzien van regendouchekoppen en de metalen kettingen om het warm water te activeren werden vervangen door elektronische sensoren. Dit alles voor een maximaal comfort.

“Het is niet eenvoudig om de knipoog naar de wielersport ook door te trekken in het sanitair. Daarom hebben we ervoor gekozen om het comfort hier te laten primeren op het ludieke. Het Duravit-gamma stelde ons hier perfect toe in staat. Terwijl de Roubaix-douches de gasten het beste geven van twee werelden, is het comfort het eerste dat zal opvallen in de badkamers van het hotel”, vertelt Peter. Zowel de Roubaix-douches als de douches in de hotelkamers brachten een structurele uitdaging met zich mee. “De douchebakken moesten zo laag mogelijk in de vloer worden verwerkt, zeker in de kamer voor personen met een handicap. Maar omdat het hotel zich bevindt in het oude schoolgebouw, was het onmogelijk om de vloeren structureel op te hogen. Daarom kozen we voor Tempano-douchebakken, een model dat pas dit jaar gelanceerd werd en voor Café Coureur in primeur werd geleverd. Dit model in acryl is volledig zelfdragend en kan zonder poten geplaatst worden met een geringe inbouwdiepte. Zo konden we toch een drempelloos resultaat bekomen”, vertelt Steve Souverijns.

De knipogen naar de wielersport werden doorgetrokken in het interieur en in het sanitair.

Flexibel en veelzijdig

​De Tempano-reeks is bovendien een uitstekend voorbeeld van de flexibiliteit en veelzijdigheid van het Duravit-portfolio. “Het model is beschikbaar in maar liefst 27 verschillende formaten”, gaat Steve verder. “Dit illustreert hoe we ons met het Duravit-gamma steeds heel makkelijk kunnen aanpassen aan de specifieke noden van het project zonder dat we moeten overschakelen op een speciale productie. En als een formaat dan toch niet past, gaan we steeds op zoek naar de beste oplossing in samenspraak met de installateur en architect.”

Verschillende fases

​Eind september werd het project door Duravit succesvol opgeleverd na vier verschillende fases van ruwbouw tot afwerking. Het resultaat mag er zijn. Peter Lantmeeters: “De opening van de brasserie stond gepland nog voor het voltooien van de werken en ook de hotelkamers werden in verschillende fases afgerond. We hebben het Duravit niet makkelijk gemaakt. Toch is de installatie perfect verlopen, zonder te moeten inboeten op de beleving voor de gasten of een vooropgestelde deadline”, zegt Peter. “Duravit bewijst dat het niet alleen een producent is van keramiek, maar ook een leverancier voor al onze sanitair- en badkamervoorzieningen en een partner die proactief met ons meedenkt.” ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details