BEFRNL

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Vlaanderen
B(r)ouwen voor de toekomst
De Heineken Experience wordt grondig gerenoveerd.

B(r)ouwen voor de toekomst

“Als je goed met alle betrokkenen samenwerkt, dan zie je dat je heel complex werk met veel plezier kunt uitvoeren.” Dit is volgens Projectleider Gerwin Port van Salverda Bouw zeker van toepassing op één van de grootste en meest complexe renovaties van de Heineken Experience. Hiervoor werkt het bedrijf nauw samen met Ideal Projects, dat een ontwerpende rol had en verantwoordelijk is voor het project- en procesmanagement.

Heineken groen is overal te zien.

“Wij werken met vaste partners samen aan bijzondere projecten”, zegt Port. “Deze projecten zijn steeds groter en complexer geworden. Juist daarom is het belangrijk dat je dezelfde stip aan de horizon ziet en elkaar niet tegenwerkt. Projectoverstijgende samenwerkingen zorgen ervoor dat de verschillende partijen en personen elkaars werkmethodiek goed kennen. De opdrachtgever heeft daar veel baat bij.”

Project manager bij Ideal Projects Carola Menken: “We hebben voor Heineken Experience al meerdere renovatieprojecten begeleid. Door haar werk aan het Anne Frank Huis kwam ook Salverda op ons pad. We trekken samen op om het pand verder door te ontwikkelen en te ontwerpen.” Dat is volgens Menken een uitdaging. “Het gebouw heeft een rijke historie. Daarnaast speelt ook de diversiteit van de gebouwdelen van verschillende bouwjaren een rol. Het pand is deels monumentaal en bevindt zich aan de Stadhouderskade, omringd door bewoners.”

De ketels krijgen meer aandacht.

Inpandige entree en betere routing

Net als bij het Anne Frank Huis is ook bij Heineken Experience de veiligheid van de wachtende bezoekers aanleiding voor de (ver)bouwwerkzaamheden. “Er komen steeds meer bezoekers naar de Heineken Experience en hen op de stoep te laten staan, is niet gewenst of gastvrij”, aldus Menken. De paardenstal op het binnenterrein is gesloopt om plaats te maken voor een nieuw entreegebied. Bezoekers kunnen het nieuwe inpandige entreegebied zonder kaartje betreden en de Store bezoeken, ook zonder de reguliere tour te doen. “Intern ontbrak een goede routing, die verbeteren wij nu ook.”   

De karakteristieken van elk bouwdeel worden versterkt.

Karakter versterken

Architect Marlies Boterman: “Het is een hele mooie opdracht. De gebouwen hebben al veel karakter, bijvoorbeeld dankzij de ketels en silo’s. In elk bouwdeel willen we de karakteristieken versterken. Zo worden de ketels gerestaureerd en mogen ze meer gezien worden. Door één ketel lopen de bezoekers zelfs heen. In het brouwhuis is gezocht naar tegels die aansluiten op de oude tegels. Het nieuwe deel is moderner, zo ervaar je duidelijk in welk bouwdeel je bent.” Salverda heeft gezorgd voor een realistisch plan waarin de kwaliteit behouden blijft. Ook Heineken zelf is nauw betrokken en de Heineken kleuren groen en rood zijn overal te zien.

“We hebben hier met veel factoren te maken”, zegt Port. “De Heineken Experience blijft open en er zijn veel omwonenden.” Salverda doet alles om de overlast te beperken. “Wekelijks is er overleg met belanghebbende om snel op klachten in te kunnen springen.” Ideal Projects is erg tevreden met de samenwerking. Boterman: “Ik ben erg blij met de houding van Salverda, dat actief meedenkt en gaat voor kwaliteit. Dat maakt het project leuker en leidt tot een mooier resultaat. We zijn ook erg trots op de vakmannen en vakvrouwen die het werk uitvoeren. Hun vakmanschap ga je terugzien.”   

De bouwplaats, omringd door andere panden.

Beter als team

SDR Elektrotechniek werkt mee aan diverse mooie projecten in Amsterdam, waaronder de Heineken Experience. Teamleider Projecten Bob Hogervorst: “Eerder waren wij samen met Salverda Bouw al betrokken bij een aantal uitdagende projecten in hartje Amsterdam, zoals het Anne Frank Huis, het Pulitzer Hotel en de Artis Bibliotheek. Dit zijn net als de Heineken Experience niet de standaard projecten.”

Juist vanwege de complexiteit van dit project werd het bedrijf benaderd. “Wij wilden dit graag doen, maar wel als team. Met partijen zoals Salverda werken wij graag samen. We zijn goed op elkaar ingespeeld en weten wat we aan elkaar hebben.” SDR verzorgt de E-installaties voor dit bijzondere project. Hogervorst: “Dit houdt in dat wij de E-installaties zoals de licht- en krachtinstallaties en de beveiligingsinstallaties vernieuwen, maar ook het uitgebreide lichtplan realiseren in samenwerking met de lichtadviseur. Een deel hiervan is het uitlichten van één van de koperen ketels die wordt doorgezaagd en verlaagd, zodat de bezoekers er doorheen kunnen lopen.” 

Het project wordt in verschillende fases uitgevoerd, zodat de bedrijfsvoering en gasten van Heineken Experience geen hinder ondervinden van de renovatiewerkzaamheden. “Omdat de tour gewoon doorging was een goed Plan van Aanpak belangrijk, zodat bezoekers weinig of niets van de verbouwing merken. Hierbij is onze goede samenwerking essentieel.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details