Innovatieve kraansystemen voor veiligheid en duurzaamheid
Duurzaamheid is vandaag niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Vooral in openbare ruimten dient er aandacht besteed te worden aan duurzame oplossingen. Zoals op het gebied van sanitair, ook in hotels en restaurants.
Op publieke plaatsen gedragen mensen zich anders dan thuis en gaan ze dus ook anders om met sanitaire voorzieningen. Dit kan een nefast gevolg hebben voor het waterverbruik en de staat waarin de installaties worden achtergelaten. Bovendien wordt sinds de coronapandemie meer aandacht besteed aan handhygiëne. Het gebruik van sanitair neemt dus alleen maar toe. Net daarom is het voor de bouwheer van groot belang om hierop in te spelen en de juiste oplossingen wat betreft duurzaam en waterbesparend sanitair aan te bieden. En dat geldt ook voor hotels en restaurants.
In publieke gebouwen wordt veel meer water verbruikt tijdens een sanitair bezoek: per persoon ligt het verbruik 50 procent hoger dan het gemeten waterverbruik thuis. De gebruiker is er slechts passant en hoeft de eindrekening niet te betalen, wat meestal leidt tot onverschillig gedrag ten opzichte van waterverspilling. Bovendien wordt het sanitair in publieke ruimten intensief gebruikt, waardoor het verbruik hoe dan ook aanzienlijk hoger ligt.
Ook hoteleigenaars zijn zich bewust van deze problematiek en gaan daarom op zoek naar duurzame oplossingen. Delabie, Europees leider in kranen en sanitaire voorzieningen voor publieke ruimten, biedt al meer dan 90 jaar producten aan die zowel verantwoord als duurzaam en stijlvol zijn. Naast een beperkt debiet hebben de zelfsluitende mechanische en elektronische wastafelkranen van Delabie ook een “onderbroken” gebruik en een gegarandeerde automatische zelfsluiting. Met het beperkt debiet van 3 l/min wordt al veel water bespaard, maar enkel een vermindering van het debiet is niet voldoende om een duurzaam verbruik te garanderen.
Daarom ontwikkelde Delabie een innovatief systeem met automatische zelfsluiting: tijdens het inzepen van de handen wordt de waterstroom automatisch onderbroken om waterverspilling tegen te gaan. Want net op dat moment vindt 60 procent van de waterverspilling plaats. Vervolgens is het spoelen van de handen mogelijk in slechts 7 seconden, waarna de kraan automatisch sluit. Het onderbreken van de waterstraal beperkt ook de nalatigheid van de gebruikers. Door kranen met dit innovatieve systeem met automatische zelfsluiting behaalt de hoteleigenaar bovendien ook de beste resultaten voor keurmerken als LEED en BREEAM.
Het beperkt debiet van 3 l/min voor de wastafelkranen behoort tot de laagste ter wereld. Toch is dit niet de enige factor die bijdraagt tot een verminderd waterverbruik. Het sanitair in publieke ruimten wordt intensief gebruikt, wat niet alleen risico’s met zich meebrengt zoals het niet sluiten van een kraan door de gebruiker, maar ook eventuele lekken. Die kunnen voorkomen worden met de juiste sanitaire installaties die bestand zijn tegen vandalisme en intensief gebruik.
In publieke ruimten krijgt men vrijwel altijd met vandalisme te maken, moedwillig of niet. Zelfs diefstal is een vaak voorkomend fenomeen op drukbezochte locaties. Om bestand te zijn tegen elke vorm van vandalisme zijn de Delabie-producten vervaardigd uit zeer stevige materialen zoals rvs, messing of versterkte stoffen met glasvezel. De Delabie-producten in het algemeen hebben een strakke vormgeving, zonder grip, waardoor het losrukken ervan verhinderd kan worden. Bepaalde kraanmodellen zijn eveneens uitgerust met aan antiblokkeerveiligheid om waterverspilling en misbruik tegen te gaan. Verder kunnen de kranen met installatie ingebouwd in de muur of in een technische ruimte een oplossing bieden: het mechanisme en de bevestigingen zijn namelijk niet toegankelijk voor de gebruiker. Op die manier wordt elke vorm van schade of waterverspilling vermeden. ■
Neem dan rechtstreeks contact op met Delabie.
Contact opnemen