BEFRNL

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Vlaanderen
B&B Royal Swans: “Onze inrichting? Die bestaat volledig uit geüpcyclede spullen”
De kamer Maria van Bourgondië met toepasselijk wandtapijt.

B&B Royal Swans: “Onze inrichting? Die bestaat volledig uit geüpcyclede spullen”

Een religieus brandglasraam uit de kerk van Beauvoorde, deur nummer 27 uit het Sionklooster van Lokeren en een badkamermeubel van 120 jaar oud: het zijn maar enkele van de vele spullen die de kamers van B&B Royal Swans sieren. Uitbaters Griet Cappelle en Maarten Van Maele leiden ons rond in hun ecologisch logeeradres, vlakbij het historisch centrum van Brugge.

Vijf kamers passeren in totaal de revue. Elk in het teken van een Brugse, historische figuur. “Onze rolstoel-toegankelijke kamer droegen we bijvoorbeeld op aan Simon Stevin. Hij legde de basis van ons decimale stelsel. Net zoals in alle andere kamers zijn alle meubels hier aan een tweede, derde of vierde leven bezig. Zo komt het lampje in de badkamer uit een Roeselaars cafeetje aan het station”, schiet Griet uit de startblokken.

Wat we niet konden gebruiken, schonken we gratis weg.

Uitbaters Griet en Maarten.

 “We recupereerden zo veel mogelijk materialen. Alle authentieke elementen die we konden behouden, zoals de trap, zijn hier vandaag nog aanwezig. Wat we niet meer konden hergebruiken, schonken we weg. Zo maakten we anderen blij met de bestaande deuren, poort, oude plankenvloer, badkamer, keuken en zelfs met de oude stopcontacten.”

Oude spullen upcyclen

In de kamer Jan van Eyck botsen we op een oude deur met daarin een (replica)kunstwerk van de meester zelf: het portret van Giovanni Arnolfini en zijn vrouw. “In die deur stak eigenlijk een glaspartij, maar die was stuk. Daarom vervingen we dat glas door een folie met daarop een print van het van Eyck-schilderij. Omdat de folie transparant is, lijkt het wel echt brandglas. Een heel leuk effect.” De rest van de kamerinrichting stemden Griet en Maarten af op de kleuren uit het schilderij.

Zoektocht duurde een jaar

Het pand waarin de B&B van Griet en Maarten is gevestigd, werd stevig onder handen genomen. De verbouwingen namen een jaar in beslag. De zoektocht naar tweedehandsstukken? Die duurde minstens even lang. “Daar komt inderdaad véél zoekwerk bij kijken”, geeft Griet toe. “Zeker omdat alles mooi bij elkaar moet passen. Al liet ik mijn creativiteit wel de vrije loop. Zo stak ik veel kasten in een nieuwe kleur, waardoor ze er plots helemaal anders uitzagen.”

“Soms bots je wel eens op een pareltje. Zo zocht ik naar enkele passende wandtapijten. Via Catawiki vond ik er eentje dat Maria van Bourgondië afbeeldt met haar valk. Dat tapijt prijkt nu boven het bed in de kamer die we naar haar vernoemden.”

Griet en Maarten verzamelden erg veel stukken, zodat ze voldoende mogelijkheden hadden om de  unieke items met elkaar te matchen. Enkele tweedehandsmeubels vonden uiteindelijk geen plek in de B&B. Toch zijn ze niet verloren. “Ik verkoop die nu aan de prijs die mensen er nog voor willen geven. De opbrengst schenken we aan één van de goede doelen die de kopers zelf mogen suggereren”, vertelt Griet.

Koffiegruis voor oesterzwammen

Elke kamer beschikt over een eigen kitchenette. Die verwerkten Griet en Maarten telkens in een oude, opgewaardeerde kast. “Zo blijven de toestellen uit het zicht. Aan de binnenkant liet ik sommige kasten in hun oorspronkelijke staat. Bewust, want daarmee kan ik onze gasten aantonen dat afgedankte, oerlelijke meubels echt nog veel potentieel hebben. Vaak bestaan die uit stevige, massief houten planken. Mits een opfrisbeurt zijn dat fantastische stukken die helemaal niet thuishoren op het containerpark.”

In de kitchenette zetten de gasten zelf koffie en thee. Het koffiegruis? Dat deponeren ze in een emmer onderaan de kast. “Ook dat hergebruiken we. We leveren ons koffiegruis namelijk aan Kopje Zwam. In de kelders van de Sint-Godelieveabdij telen zij daar oesterzwammen op. Daarmee produceren ze heerlijke zwamburgers. Op de resten kweken ze zelfs microgroentjes”

Zelfs het koffiegruis gooien we niet weg. Dat schenken we aan Kopje Zwam, dat er oesterzwammen op teelt.

Ontbijt op maat

B&B Royal Swans krijgt vooral koppels over de vloer. En dat uit alle uithoeken van de wereld. Iedereen ontbijt op de kamer of op een privaat terras. Romantisch in de eigen bubbel dus. “Wie dat wenst, kan ook boven op het gemeenschappelijke zonneterras ontbijten. Daar nestelen de gasten zich tussen enkele fleurige planten. Allemaal inheemse soorten, trouwens. Zo zorgen we voor meer biodiversiteit. De hommeltjes vliegen hier tijdens het ontbijt wel al eens voorbij.”

Het ontbijt serveren Griet en Maarten volledig op maat van hun gasten. “De gasten ontvangen op voorhand een uitgebreid lijstje van al onze lokale producten. Daarop duiden ze aan wat ze de volgende ochtend willen eten. Zo vermijden we voedseloverschotten. Blijft er toch iets liggen? Dan voederen we dat aan de kippen. Die leggen dan weer eitjes die wij bereiden voor de klanten”, zegt Maarten trots.

Een lekker, lokaal ontbijt op de kamer.

Monsterscore ‘Met Vier in Bed’

Misschien komen de gezichten van Griet en Maarten je bekend voor. Onlangs was hun B&B namelijk te zien in het populaire VTM-programma ‘Met Vier in Bed’.

Royal Swans kaapte er de hoofdprijs weg. En hoe! Griet en Maarten behaalden een absolute monsterscore: ze kregen maar liefst 84 bedjes van de andere deelnemers.

Herbekijk de aflevering via vtmgo.

Eén afvalzak en PMD-zak per week

Waarop Griet en Maarten nog letten? Dat is het water- en energieverbruik van de B&B. Onder de grond zitten regenwaterputten. Op het dak prijken zonnepanelen. Alle radiatoren zijn uitgerust met een slimme thermostaat. In de armaturen steken ledlampen. In de gangen hangen bewegingsmelders. En op alle hoofdschakelaars kleefde Griet stickers die de gasten eraan herinneren om alle lichten te doven wanneer ze de kamer verlaten. “Tijdens het inchecken leggen we alles persoonlijk aan onze gasten uit. Maar we merken dat een kleine reminder, zoals zo’n sticker, wel degelijk helpt”, tipt Griet.

“We bezorgen de mensen ook een digitaal overzicht voordat ze aankomen. Daarin roepen we hen bijvoorbeeld op om hun eigen slippers en hervulbare drinkfles mee te brengen”, vult Maarten aan. “Hebben ze geen eigen drinkfles? Dan kunnen ze er hier eentje aankopen. Met de opbrengst daarvan steunen we een liefdadigheidsproject dat water-leidingen aanlegt in Afrika. Tegelijk krimpen we zo onze eigen afvalberg in. Want een week de B&B runnen? Daarbij hebben wij maar één afvalzak en één PMD-zak nodig.”

Pralines voor fietsers en treinreizigers

Griet en Maarten zijn niet alleen bezorgd om hun eigen ecologische voetafdruk, maar ook om die van hun gasten. Daarom stimuleren ze hen om zoveel mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer. Zo neemt B&B Royal Swans deel aan Happy Trip (zie kaderstuk) en kunnen de gasten er hun fietsen tijdens hun verblijf gratis stallen. “Wanneer onze gasten met de trein naar hier komen, pikken we hen gratis op aan het station én verwennen we hen met huisgemaakte pralines”, zegt Maarten die zich ontpopte tot hobbypatissier.

Wat is Happy Trip?

Via Happy Trip ontvangen je gasten meteen na hun boeking een persoonlijke kortingscode waarmee ze voor amper 14 euro per persoon een treinticket aanschaffen. Daarmee reizen ze vanuit gelijk welk Belgisch station heen en terug naar de Kust, Brugge of een andere West-Vlaamse stad. Als deelnemend logies bied je je klanten dus een extra gastenvoordeel aan. Voor hen is het tegelijk een bijkomende reden om een verblijf bij jou te reserveren.

Interesse? Neem dan contact op met Steve Desmidt, via : [email protected].

Dit project werd gerealiseerd met de steun van de Provincie West-Vlaanderen binnen het reglement ‘Beleef West-Vlaanderen’.

Dit artikel is overgenomen van Westtoer: Westtoer zet zich vol in voor een duurzame aanpak in toerisme. Ze ondersteunen en moedigen West-Vlaamse bedrijven aan om op een duurzame manier te ondernemen en de toeristische ervaring te verbeteren.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?