BEFRNL

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Vlaanderen
5 voordelen van een zonnegevel voor herontwikkeling vastgoed

5 voordelen van een zonnegevel voor herontwikkeling vastgoed

Hoe duurzaam is jouw gebouw? Zonne-energie wordt gezien als de belangrijkste energiebron in de toekomst. Met de toename van de regelgeving op het gebied van energieprestaties, hebben bestaande gebouwen dringend behoefte aan geïntegreerde oplossingen voor hernieuwbare energie. Hier draagt vastgoed herontwikkeling, van het voldoen aan de nieuwe energielabel verplichtingen tot aan de energieopbrengst van de gevel.

Ontdek de 5 voordelen van een duurzame zonnegevel van Solarix voor vastgoed herontwikkeling!

1. Voldoet aan de nieuwe energielabel eisen

Met de nieuwe verplichtingen uit het Bouwbesluit 2012 moet een kantoorgebouw per 1 januari 2023 minimaal energielabel C hebben om nog in gebruik te mogen zijn. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) betekent dit “een primair fossiel energiegebruik van maximaal 225 kWh per m2 per jaar”.

Met het integreren van een solar gevel in vastgoed herontwikkeling sla je twee vliegen in één klap, want je maakt niet alleen een mooie esthetische gevel, maar je verduurzaamt ook het gebouw qua energieverbruik. Met een Solarix gevel kun je zelfs minimaal één of twee labelsprongen realiseren en genereer je dus ook nog eens energie!

Bekijk eerst de huidige energielabel van jouw kantoor op de Rijksoverheid EP-online en doe dan onze SolarCheck om te bekijken wat we voor jouw vastgoed herontwikkeling kunnen betekenen.

2. Creëert esthetische meerwaarde voor herontwikkelingsprojecten

Zonnepanelen zijn cruciaal in de energietransitie, maar de functionaliteit ervan doet vaak af aan de esthetiek van een pand. Zwarte vlakken op daken zien er namelijk alles behalve aantrekkelijk uit. Esthetiek is in onze ogen echter een belangrijk onderdeel van de stedelijke omgeving. Zoals co-founder Reinier ooit zei in het Financieel Dagblad: “zonnepanelen hoeven geen objecten te zijn die je wegstopt op het dak, je kunt ze ook zien als de mooie huid van een gebouw”.

Met onze visie combineren we daarom functioneel met mooi. Dit doen we door middel van gekleurde zonnepanelen op de gevel met verschillende collecties in structuur, diepte spelingen en kleuren. We kijken dus veel verder dan de standaard zwarte zonnepanelen op het dak. Solarix creëert hiermee meer ontwerp- en kleurmogelijkheden voor architecten en ontwikkelaars om intelligente gebouwen te realiseren.

Dat onze zonnegevels esthetische meerwaarde geven aan herontwikkelingsprojecten werd dan ook duidelijk met de realisatie van bedrijfsverzamelgebouw Pharos in Hoofddorp. Voor het project werd 450m2 beslaande gevel voorzien van onze design gevel zonnepanelen. Van saai naar mooi én duurzaam. Overdag draagt de gevel bij aan de energieopbrengst en ‘s avonds verlichten de LED punten in de gevel het stationsplein ervoor.

3. Vervangt bestaande gevelbekleding

Veel bestaande gebouwen van 25 jaar of ouder die gevelplaten hebben, zijn aan vervanging toe. Een nieuwe duurzame gevel geeft dan ook waardevermeerdering aan een gebouw. Solarix panelen zijn daarnaast niet alleen duurzaam, maar ook nog eens aantrekkelijk om te zien. Geef de gevel een extra dimensie!

De afgelopen 8 jaar heeft onze ontwerpfilosofie prachtige gevels met een hoog rendement opgeleverd bij het vervangen van bestaande gevelbekleding. Met het huidige team en kennis is er een betrouwbare en professionele basis voor het ontwikkelen van gevels van 100m2 tot enkele duizenden vierkante meters.

We denken graag mee van een geveloplossing tot een totaaloplossing voor gebouw of gebied. Zo kunnen we vanaf de aanvang, maar ook later in het bouwproces, instappen en onze bijdrage leveren aan vastgoed herontwikkeling.

4. Wekt duurzame energie op

De gevel als energieleverancier? Het kan! Er wordt nog steeds vaak alleen eerst gekeken naar dak zonnepanelen voor in de herontwikkeling van vastgoed, maar zonne-energie vanaf de gevel geeft een betere verspreiding van de energieopbrengsten en voorkomt daarmee ook netcongestie.

Helemaal voor hoogbouw, gebouwen waar weinig ruimte op het dak is of waar daken ongeschikt zijn, zijn zonnepanelen op de gevel een mooi en duurzaam alternatief op dak zonnepanelen voor energieopbrengst. De beschikbare ruimte op het dak kan vervolgens ingezet worden voor daktuinen die op hun beurt ook weer bijdragen aan de stedelijke vergroening.

Wij ontwerpen en ontwikkelen onze eigen kleuren en collecties Solar gevelpanelen, met een optimaal rendement. Een mooi voorbeeld van een gebouw die eerst een reguliere gevel had, maar nu duurzame energie opwekt is de het herontwikkelingsproject van het kantoor van Kuijpers te Helmond.

Het kantoor van Kuijpers was het eerste gebouw ter wereld die in 2018 de innovatieve, energie-opwekkende, gekleurde zonnepanelen gevel van Solarix kreeg. Ook daar is de nieuwe solar design gevel niet alleen mooi, maar wekt al zoveel energie op dat het de volledige verlichting van het pand voorziet! Daarnaast communiceert ook hier de LED verlichting met de omgeving.

5. Levert geld op

Hoeveel gevel ruimte heb je beschikbaar? Waar een reguliere gevel niets oplevert, levert een gevel met zonnepanelen niet alleen een esthetische meerwaarde, maar ook letterlijk een energieopbrengst op. Zo benut je de volledige potentie van het gebouw en verdien je zelfs je geld terug met de gevel.

Met onze SolarCheck berekenen we de potentiële energieopbrengst van de gevel, maar ook de terugverdientijd én installatie kosten. Hoe meer geveloppervlakte je beschikbaar hebt in vastgoed herontwikkeling, des te groter de impact en energieopbrengst.

Onze visie is dat alle nieuwe gebouwen en renovatieprojecten in de nabije toekomst uitgerust zullen zijn met energieopwekkende zonnegevels. Als marktleider bieden wij hierin de beste en vooral ook de mooiste oplossing met onze designcollectie met optimale kleuren, rendementen en integratiemogelijkheden.

Ontdek de SolarCheck

Benieuwd hoe wij kunnen bijdragen aan de labelsprong van jouw gebouw? Met de gratis SolarCheck laten we aan de hand van concrete voorbeelden en duidelijke rekenmodellen zien wat zonnegevels voor vastgoed herontwikkeling kunnen betekenen. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details